Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / 25. godišnjica Savjetovanja Patriotske lige u Tojšićima:¨Nema otcjepljenja bez krvi”  

25. godišnjica Savjetovanja Patriotske lige u Tojšićima:¨Nema otcjepljenja bez krvi”  

tojsiciU Kalesiji je ovih dana obilježena 25. godišnjica Regionalnog savjetovanja komandanata općinskih štabova Patriotske lige za Sjeveroistočnu Bosnu. Jučer, u srijedu, učesnici Savjetovanja ponovo su se okupili u Tojšićima, ispred Osnovne škole „Tojšiči“, gdje je 11. januara 1992. godine i održan skup članova Patriotske lige na kojem se razgovaralo o pripremi odbrane od nadolazeće agresije.

Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe ispred spomen-obiljeđja u Tojšićima i Kalesiji, u Sali JU BKC „Alija Izetbegović“, održana je i Svečana akademija. Nakon uvodnog obraćanja Fadila Alića, predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kalesija, prisutnima su se obratili i Atif Šaronjić – Emir, član Glavnog štaba vojnog krila Patriotske lige BiH, prof. dr. Salih Kulenović i Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja. Atif Šaronjić – Emir, koji je bio zadužen za specijalne jedinice Patriotsle lige, koje su imale zadaću da prime prvi udar agresora, govorio je o strukturi i razvoju Patriotske lige. Uputio je i poruku onima koji bi da dijele Bosnu.

– Onima koji danas spominju nekakvo otcjepljenje od Bosne, poručujemo da nema nikakvog otcjepljenja bez krvi. To mora svako da zna, kazao je Šaronjić.

Salih Kulenović je rekao da će se članovi Patriotske lige boriti i protiv nepotizma i korupcije kako bi spriječili ekonomsko propadanje države i masovni odlazak mladih iz BiH.

Ministar Salko Bukvarević je iskazao zahvalnost općinskom rukovodstvu Kalesije iz 1992. godine koje je na sebe preuzelo težak zadatak organizacije Savjetovanja.  Obilježavanju su prisustvovali i general Vahid Karavelić, ministar Edin Ramić, načelnici susjednih općina…

Dan ranije, u prostorijama Gradske biblioteke Kalesija promovirane su dvije knjige:  “Patriotska liga Tuzle i agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu” autora Salima Hodžića i “Alija Izetbegović u vrtlogu političkih i vojnih dešavanja u Bosni, Evropi i svijetu 1991-1995”, autora Murata Kahrovića. O knjigama su govorili Sead Omerbegović, Dževad Tosunbegović, Salih Kulenović i Salim Hodžić.

regionalno-savjetovanje003

regionalno-savjetovanje001

regionalno-savjetovanje002

 

About redakcija novina

Scroll To Top