Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Kalesija će ipak imati ministra u Vladi TK-a

Kalesija će ipak imati ministra u Vladi TK-a

Kako piše portal faktor.ba, poznata su imena svih ministara koji će činiti Vladu TK-a. Od ranije se zna da je za mandatara imenovan Bego Gutić (SDA). SDA je pored premijerske pozicije dobila još pet ministarstava. Kadrovi SDA će voditi brigu o industriji, prostornom uređenju, borcima, finansijama i poljoprivredi.begoTako će se na čelu Ministarstva za boračka pitanja nalaziti Fahrudin Skopljak iz Lukavca, koji je u proteklom periodu bio zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona. Skopljak je ostao upamćen po svojim prepoznatljivim i konstruktivnim diskusijama, ali i čovjek kojeg su poštovali u svim stranačkim taborima. On je i ratni vojni invalid, pa mnogi smatraju da će se na najbolji način boriti za prava boračke populacije.

Za prostorno uređenje bi trebao biti zadužen Hasan Ferhatović iz Gračanice, dok bi na čelu Ministarstva finansija trebao biti Jakub Suljkanović iz Srebrenika, inače šef općinske Službe za finansije i inspekcijski nadzor. Na čelu Ministarstva industrije bi se trebao nalaziti Srđan Mićanović iz Tuzle, zaposlenik Rudnika Kreka iz Tuzle.

Najvjerovatnija buduća ministrica poljoprivrede će biti Advija Čaušević iz Živinica, jer je Gutić ranije odbio da se na ovoj poziciji nađe Began Muhić iz iste općine.

Imena ministara iz Demokratske fronte su još uvijek nepoznanica. Naime, još uvijek nije održana sjednica Izvršnog odbora na kojoj će se izabrati budući ministri.

Prema koalicionom dogovoru, DF-u su pripali MUP, obrazovanje, razvoj i poduzetništvo, rad i socijalna politika i pravosuđe.

Prema nezvaničnim informacijama, najozbiljniji kandidati za ministra MUP-a su Alen Gadžo i Amer Žilić. Kandidati za ministra obrazovanja su Mirela Duranović i Sabid Zekan, koji je inače predsjednik Kluba DF-a u Skupštini TK. Zekan će najvjerovatnije odustati, piše faktor.ba.

Dr. Elvis Bektic

Dr. Elvis Bektic

NS Radom za boljitak je u raspodjeli dobio Ministarstvo saobraćaja, a najvjerovatniji ministar će biti Edin Ajanović, koji je ranije bio ministar poljoprivrede, a u kombinaciji je i Kalesijac Izet Jajčević. Ako Jajčević i ne dobije ministarsku funkciju, Kalesija neće ostati bez svog predstavnika u Vladi TK-a. Naime, BPS je dobio Ministarstvo zdravstva, a budući ministar će biti dr. Elvis Bektić, bivši šef Službe hitne medicinske pomoći iz Gračanice. Elvis Bektić, koji živi u Gračanici i predsjednik je BPS-a, ali je Kalesijac, iz Prnjavora.

 

About redakcija novina

Scroll To Top