Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Međureligijsko vijeće održalo pres-konferenciju u Dubnici kod Kalesije: Zajednička osuda nestanka nadgrobnog spomenika iz “Brkića groblja”

Međureligijsko vijeće održalo pres-konferenciju u Dubnici kod Kalesije: Zajednička osuda nestanka nadgrobnog spomenika iz “Brkića groblja”

Iz “Brkića groblja” u Dubnici kod Kalesije nestao je šest stoljeća star nadgrobni spomenik, stećak, koji ima veliku historijsku vrijednost. U Brkića groblju nekad su se sahranjivali bogumili, kasnije muslimani, a zadnjih dvije stotine godina u ovom groblju se sahranjuju pravoslavci.

spomenik4

Povodom nestanka ovog stećka, ispored crkve u Dubnici održana je pres-konferencija na kojoj su govorili Emir Kovačević, predstavnik Međureligijskog vijeća BiH, Enver ef. Alić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, kalesijski načelnik Rasim Omerović, paroh crkve u Dubnici jerej Željko Božić, i Faruk Džambić, zamjenik komandira Policijske stanice Kalesija.

spomenik5

Svi oni su osudili nestanak ovog vrijednog nadgrobnog spomenika i uputili zahtjev da se počinioci ovog vandalskog čina otkriju.

spomenik3

Dio zajedničke historije

 

Sveštenik Željko Božić je kazao da ovakav čin treba osuditi, bez obzira o čijem groblju se radi, da se ne bi ponavljali ovakvi slučajevi. I Enver ef. Alić je kazao da islam kao vjera zabranjuje skrnavljenje bilo čijih nadgrobnih spomenika i uznemiravanje kostiju mrtvih. Načelnik Rasim Omerović je, osuđujući skrnavljenje groblja, kazao da je ovaj stećak dio zajedničke historije.

spomenik2

– Ovaj spomenik je i naš, dio naše historije. Mi smo prije desetak godina štampali knjigu u kojoj su naši historičari Mujo Zulić i Samir Halilović evidentirali ovaj stećak. Učinili smo to upravo u cilju zaštite svih historijskih spomenika. Nadam se da će počinioci biti kažnjeni, kazao je Rasim Omerović.

Emir Kovačević je kazao da Međureligijsko vijeće već tri godine radi na projektu zaštite vjerskih spomenika i objekata. Smatra da vjerski objeklti moraju imati adekvatniju krivično-pravnu zaštitu.

Faruk Džambić, zamjenik komandira Policijske stanice Kalesija, je rekao da  policija već radi na otkrivanju počinioca i dodao da vjeruje da će biti i otkriven.

spomenik1

Nestanak stećka iz pravoslavnog groblja prijavio je sveštenik Željko Božić. On je kazao da su ga vjerovatno ukrali oni koji znaju za njegovu historijsku vrijednost.

Enver ef. Alić i načelnik Rasim Omerović su kazali i da imaju utisak da je ova pres-konferencija sazvana da bi se skrenula pažnja sa dešavanja u Višegradu. Sveštenik Božić je negirao ovu tvrdnju.

Da li će kradljivci nadgrobnog spomenika biti uhvaćeni, ostaje da se vidi. No, jedno je neosporno, u Brkića groblju ima puno više nadgrobnih spomenika koji svojim oblikom potpuno jasno ukazuju da je riječ o nadgrobnom spomeniku Srba pravoslavaca i da je nekome cilj bio da se sveti ili da učini nažao Srbima pravoslavcima, izabrao bih jedan od takvih nadgrobnih spomenika. Ipak, sveštenik Božić kao da je jedva dočao da plasira priču o napadima na pravoslavno groblje. Nestali nadgrobni spomenik  pripada srednjovjekovoj Bosni i veća je šteta načinjena Bošnjacima.

 

About redakcija novina

Scroll To Top