Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Javnim glasanjem odlučeno: Nedžad Džafić kandidat SDA za načelnika, Zijad Kulanić smatra da je oštećen

Javnim glasanjem odlučeno: Nedžad Džafić kandidat SDA za načelnika, Zijad Kulanić smatra da je oštećen

Općinski odbor SDA Kalesija glasao je da Nedžad Džafić bude jedini kandidat za načelnika Kalesije Stranke demokratske akcije na prijevremenim izborima koji će se održati 22. februara ove godine.

Nedžad Džafić je, po odluci Izvršnog odbora SDA Kalesija, bio jedini prijedlog na Općinskom odboru. Na Ivršnom odboru glasalo se između Džafića i Kulanića i rezultat je bio 9:8 za Džafića. Iako statut predviđa tajno glasanje, na Općinskom odboru glasalo se javno. Za Nedžada Džafića su glasala 22 člana općinskog odbora, a protiv je bilo njih 12. Kako saznajemo, protiv su bili delegati iz Gornjih i Donjih Vukovija, Kikača, Seljublja, Kalesije centra, Kalesije Gornje i Jelovog Brda.

dzale

Prije glasanja vodila se žestoka dvosatna rasprava. Neki delegati su negodovali što se insistira na javnom glasanju jer su otvoreno govorili o pritiscima na pojedine delegate.

Zijad Kulanić smatra da je i ovoga puta, kao i prije dvije godine, prema njemu učinjena nepravda.

– Prije dvije godine mi uopće nisu dali da idem u proceduru. Ovoga puta su me zaustavili na Izvršnom odboru SDA iako je o tome trebalo da odlučuje Općinski odbor. Treba kazati i da se na Općinskom odboru nije glasalo o tome ko je za Nedžada Džafića, već je bilo pitanje da li ste za to da se ide samo sa jednim kanidatom. Za to je bilo 22 glasa. Potom se trebalo ponovo glasati o tome da li su delegati za to da Nedžad Džafić bude taj jedini kandidat, međutim Nedžad Džafić je smatrao da je time stvar završena i da se glasanje ne treba ponavljati. On bi vjerovatno i u ponovljenom glasanju dobio većinu, ali je morao ispoštovati proceduru, kazao nam je Zijad Kulanić.

Pred Nedžadom Džafićem i SDA Kalesija je teška borba da pokuša pridobiti birače iz mjesnih ogranaka koji su bili protiv njegove kanidature, a posebno se to odnosi na Gornje i Donje Vukoviej gdje SDA ima najviše glasača.

Za sada se zna da će Džafićev protiv kanidat biti dr. Muhamed Osmanović (SDP). I SBB je podnio prijavu za ove izbore, ali još zvanično nisu izašli sa imenom svog kanidata.

 

About redakcija novina

Scroll To Top