Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Održan sastanak Udruženja taksista “Kalesija-taxi”: Nezadovoljni taksisti traže svoja prava

Održan sastanak Udruženja taksista “Kalesija-taxi”: Nezadovoljni taksisti traže svoja prava

Članovi Udruženja “Kalesija-taxi” sastali su se danas kako bi sa advokatom Salihom Mehmedovićem razmotrili detalje kada je u pitanju izmjena i dopuna Zakona o bezbjednosti saobraćaja na području Tuzlanskog kantona.

DSCN0987

Predsjednik ovog Udruženja Alija Serdarević nezadovoljan je sa uslovima koji se nameću taksistima koji se nalaze na području naše općine, a tiču se skidanja taksi oznaka zbog ulaska u općinu Tuzla.

-“Cilj našeg sastanka je izazvan zbog pojedinih udruženja i gradskih prijevoznika, koji nas tjeraju da skidamo tablu koja se nalazi na krovu kad ulazimo u Tuzlu. Ja sam danas sazvao sastanak i pozvao sam našeg advokata kako bi ukazali na neke detalje, jer mi trebamo da pošaljemo žalbu do 15. februara na izmjene i dopune Zakona o bezbjednosti i saobraćaja na području TK-a”, govori Serdarević.

Diskriminacija taksista sa područja Kalesije

Alija kaže da su se sa ovim problemom susretali prije četiri godine, te da misli kako se kolege iz Tuzle ponovo angažuju preko vijećnika u TK da im nametnu obavezu da moraju uklanjati taxi oznake na ulazu u Tuzlu.

-“Mi smo taksisti u čitavoj BiH, na nivou kantona pa i naše općine. Nama se onemogućava pravo da mi vozimo naše putnike. Ja kad dođem do tunela ja moram da skinem oznake, međutim putnici se bune, jer ako skinem ja nisam više taksista, a kad neću da skinem, onda plaćam kaznu od 500 KM”, naglašava Alija.

 

DSCN0984

Osim problema kada je u pitanju ulazak u Tuzlu, Alija govori da se susreću i sa kaznama na našoj općini, zbog stanjanja na autobuskim stajalištima.

-“Ovih dana su pojačane mjere na području općine Kalesija, gdje policija pod nečijim pritiskom slučajno kad putnik mahne našim taksistima na autobuskom stajalištu, kažnjava nas i naše putnike a kazna je 500 KM”, otkriva Alija.

Mač sa dvije oštrice

On također opravdava stajanja na autobuskom stajalištu bez obzira na kazne, jer kako on govori, to je mač sa dvije oštrice. Kazna od policajaca zbog stajanja, a kazna od putnika ukoliko ne stane, zbog mogućnosti tužbe.

-“Mi prema zakonu možemo stati ukoliko ne ugrožavamo bezbjednost saobraćaja i moramo stati kad putnik mahne, jer možemo odgovarati za krivično djelo ukoliko ne stanemo”, otkriva Serdarević.

Jedini taksisti koji su ispunili sve obaveze prema državi su kaže Alija taksisti sa područja općine Kalesija i da će se upravo zbog toga potruditi da ne dozvole ovo što kolege žele da im urade sa područja Tuzlanskog kantona.

DSCN0982

 

About redakcija novina

Scroll To Top