Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Održano predavanje „Tradicionalna arhitektura Kalesije – kulturno blago koje nestaje“

Održano predavanje „Tradicionalna arhitektura Kalesije – kulturno blago koje nestaje“

Sinoć je u sali BKC-a u organizaciji UMAK-a (Udruženje mladih aktivsta Kalesije) održano četvrto predavanje a gost predavač je bio profesor historije i geografije Ekrem Sakić.

Na samom početku predavanja prisutnima se obratio direktor BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, gospodin Mufid Klinčević. Istakao je kako su ova predavanja izuzetno pozitivna stvar koja se dešava u našoj Kalesiji i da će on, kao prvi čovjek BKC-a, zalagati se da se ova pozitivna aktivnost i dalje nastavi. Istakao je da Udruženju mladih aktivista Kalesija – UMAK stoji na raspolaganju za svaki vid pomoći i saradnje. Zalagat će se da ideju koju ima UMAK, a to je izrada mape na kojoj će biti obilježini svi historijski i kulturni lokaliteti općine Kalesija, kao i izrada aplikacije i brošure o istom, pomogne na najbolji mogući način. Istakao je da mu je drago što se ovakva jedna manifestacija održava upravo u prostorijama BKC-a.

predavanje bkc

U nastavku, o samoj temi predavanja „Tradicionalna arhitektura Kalesije – kulturno blago koje nestaje“, govorio je uvaženi profesor Ekrem Sakić. Istakao je da su te naše stare kuće, naši stećci i ostali spomenici materijalne kulture, izuzetno značajni iz jednostavnog razloga što svjedoče o višestoljetnom životu na ovim prostorima, ali i zbog toga što iz ostavštine naših predaka saznajemo o njihovom načinu života, kulturi, vjeri i sl. Kako kaže, obišao je sve ove kuće, koje su, uglavnom, sa kraja 19. stoljeća i gradile su se, i živjelo se u njima, rađalo, sve do sedamdesetih godina 20. stoljeća. Tada nastupa novi način gradnje na našim prostorima, ovaj moderni, što naše stare arhitektonske spomenike dovodi do napuštanja, rušenja i zaboravljanja. Ističe da bi bila jako dobra ideja osnovati svojevrsni zavičajni muzej općine Kalesija, u kome bi se rekonstruisalo deset (možda i više) kuća sa izvornim načinom gradnje, uređenja i svega ostaloga što je pratilo te kuće, kao što su naprimjer pomoćni objekti. U sklopu toga bi bio i jedan ugostiteljski objekat, i to ne bilo kakav, nego onaj istinski naš tradicionalni – han. U njemu bi ugostitelji (domaćini) bili obučeni u tradicionalnu nošnju, a gosti, odnosno posjetioci zavičajnog muzeja bi bili u prilici da se na jednom mjestu upoznaju sa historijom i kulturnom ostavštinom opštine Kalesija. Profesor ističe kako je ovo od izuzetnog značaja, jer bi se otvorila nova radna mjesta, a i učenici, kao i svi ostali, bi se upoznali sa našom bogatom historijom. U nadi da će nadležne institucije, ali i svaki pojedinac, naći razumjevanje, kako za njegovu ideju, tako i za ideju mladih iz UMAK-a, profesor je završio svoje izlaganje.
Bilo je interesantno i sa dijelom koji se odnosio na pitanja publike. Prisutnima se obratio direktor Arhiva Tuzlanskog kantona, gospodin Omer Zulić. Istakao je kako podržava aktivnost ove omladine i da im stoji na raspolaganju za svaki vid pomoći. Kaže da bi bilo dobro konsultovati struku, a to su profesori historije, kao i nadležne institucije – kantonalno i federalno ministarstvo, ali i zavode za zaštitu i korišćenje kulturno-historijskog naslijeđa. Predložio je izradu brošure, ali i projekta sa kojim bi se moglo aplicirati nadležnim institucijama.
Obratio se i Damir Bajrić, profesor matematike i informatike, koji je istakao da UMAK već radi na izradi projekta sa kojim će aplicirati nadležnim institucijama, ali i samoj opštini Kalesija, kako bi se ovaj projekat izuzetno kvalitetno odradio, jer uključuje dosta rada, truda i novca.
Prisutnima su se obratili i Aljo Subašić i Jasmin Subašić, koji su istakli da UMAK ima ideje, ima stručne osobe, kao što je Damir Bajrić, koji mogu odgovoriti velikim zadacima, ali da je za rješavanje svih zadataka i projekata potrebna finansijska pomoć, što jedno malo udruženje koje se skoro formiralo ne može podnijeti samo. Zamolili su sve koji mogu na bilo koji način pomoći da to učine. Svakako, ističu, kada bude gotova izrada projekta ide se sa apliciranjem istog nadležnim institucijama.
Bilo je ovo jedno izuzetno interesantno predavanje, sa kvalitetnim sagovornicima i jako dobrim idejama.

Pozivamo i škole da uzmu učešća, makar prisustvom svojih pojedinih profesora i učenika, a pozivamo i sve ostale da dođu na novo predavanje u prostorijama BKC-a u petak, 3. februara 2017. u 18 sati, kada će predavač biti profesor Admir Hasanović.

About redakcija novina

Scroll To Top