Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Razgovarali smo sa Seadom Džafićem, predsjednikom Udruženja privrednika i intelektualaca

Razgovarali smo sa Seadom Džafićem, predsjednikom Udruženja privrednika i intelektualaca

Nalazimo se na završetku još jedne godine, vrijeme je kada se sumiraju rezultati u raznim oblastima. Koliko možemo biti zadovoljni proteklom 2015. godinom. Sead Džafić vlasnik kompanije Unis Tok itekako može biti zadovoljan godinom koja je iza nas jer je u mnogome doprinjeo boljem životu kalesijaca.

Na samom početku govorimo o poslovnim rezultatima Unis Toka doo Kalesija u 2015. godini, zatim o humanitarnom radu (izgradnja mosta i drugo u 2014. godini, donacija za mezarje i drugo u ovoj godini, donacije u sportu)

sead_dzafic

Zatim nešto o aktivnostima udruženja na čijem čelu se nalazi

• Prije svega želim istaći da smo imali prijevremene izbore za načelnika općine u februaru, tako da iz tih razloga nije ni bilo nekih posebnih aktivnosti udruženja u ovoj godini, čekali smo povoljnije političko okruženje da bi mogli u punom kapacitetu razvijati aktivnosti na povoljnijem poslovnom ambijentu.

O svojim viđenjima stanja u Kalesiji:

• Poznato je da u proteklih desetak godina Kalesija nije bila općina koja se mogla pohvaliti nekim razvojnim rezultatima, prije se može govoriti o stagnaciji i zaostajanju u odnosu na druge općine, mnogo infrastrukturnih i razvojnih projekata nije realizovano ili su se pokazali kao promašaji. Od protekle 2015. godine više smo očekivali, posebno mi privrednici, bar u drugom dijelu godine nakon izbora očekivali smo određene pomake, međutim za sada nemamo se čime pohvaliti.

Kako komentarišete Budžet Kalesije u čijem “punjenu” aktivno učestvujete

• Krajem godine bile su dvije važne aktivnosti općinskih organa, donošenje budžeta za 2015. godinu i javna rasprava za donošenje prostornog plana općine za period 2015-2035.godina. Kada se radi o budžetu, kao što znamo on je usvojen bez neke velike rasprave, kao i svih ovih proteklih godina prenose se sredstva u narednu godinu, moglo bi se na osnovu toga reći višak prihoda, dobro se posluje, u Kalesiji teče med i mlijeko itd. Međutim, ako se malo bolje analizira budžet, vidi se da nema razvojne komponente, nema kapitalnih projekata, nema projekata koji će osjetnije popraviti život građana općine itd. U naprednim općinama (Tešanj, Ilidžai dr.) općine se zadužuju i kroz povoljne kredite i grantove koji obično idu uz to rješavaju ili nova zapošljavanja ili poboljšavaju životne uslove građana (izgradnja privrednih zona ali ne na ledini već općine ulažu u infrastrukturu tih privrednih zona, ili izgradnja eko toplana ili sistema za prečišćavanje i odvođenje otpadnih voda i dr). I na ovom pitanju pokazalo se nažalost da općina, tu mislim i na općinske organe i institucije i općinsko vijeće, da nije tog kapaciteta da može ponuditi ona rješenje koja Kalesiji trebaju na ovom stepenu razvoja. Općina i kroz budžet treba biti servis građana, a ne da služi prvenstveno za finansiranje općinske administracije i općinskog vijeća. Evo uzmimo primjer finansiranje javne rasvjete, koje su mnoge općine preuzele i finansiraju iz budžeta, ako općina Kalesija iz godine u godinu prenosi neutrošena sredstva po budžetu u narednu godinu, zar se ta sredstva nisu mogla utrošiti za zadovoljavanje potreba građana kao što je pomenuta ulična rasvjeta i dr.

Da li je izmjena Prostornog plana bila prilika za nove industrijske zone

• Donošenje prostornog plana općine za period 2015-2035 godina bila je prilika da kroz okrugle stolove i druge skupove okupimo svu pamet Kalesije, da iznađemo najbolja rješenja i ugradimo u prostorni plan sve ono bitno što općina treba razvijati narednih 20 i više godina. Ne vidim da je toga bilo… Uzmimo primjer saobraćajne infrastrukture, Kalesija polako ostaje izvan značajnijih koridora, i ovo što imamo je zagušeno. Mi iz Unis Toka smo svojevremeno tražili danam se omogući industrijski kolosjek, ništa od toga a evo sad kako se može čuti, upitna je i ranije planirana gradske obilaznica, koja je kod sadašnjeg intenziteta saobraćaja prijeko potrebna iz više aspekata (sigurnost građana, zagađenje, brže odvijanje saobraćaja i dr).

Šta može doprinijeti Udruženje u ovom trenutku:

• Udruženje nezavisnih privrednika i intelektualaca Kalesija ima kapacitet da pomogne u rješavanju ovih pomenutih i mnogih drugih pitanja koja opterećuju sadašnje stanje u kome se općina nalazi, naravno u onoj mjeri koliko mu okolnosti dozvoljavaju i koliko nadležni organi žele da nas uključe. Ono što je najbitnije, to su razvojni i drugi projekti, tu možemo pomoći jer imamo puno ljudi koji su eksperti u svojim oblastima, i u našem udruženju ali treba uključiti sve one koji žele i mogu pomoći, Kalesija ima puno potencijala samo treba okupiti te ljude…

About redakcija novina

Scroll To Top