Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / U susret Kongresu: Borba između kafanske i džamijske opcije u SDA

U susret Kongresu: Borba između kafanske i džamijske opcije u SDA

U maju ove godine bi se trebao održati Kongres SDA na kojem će se birati novo rukovodstvo najjače bošnjačke stranke i njen novi predsjednik. Iako se nekima čini da je nakon smrti Sulejmana Tihića skoro izvjesno da će novi predsjednik biti Bakir Izetbegović, neke stvari na terenu baš i ne idu na ruku Izetbegoviću mlađem. Pogotovo se to odnosi na Tuzlanski kanton gdje je glavni gazda ove stranke Mirsad Kukić, čovjek koji je prije nekoliko godina ležao u zatvoru zbog kriminala.

Sadik Ahmetović i Mirsad Kukić

 

Bolji poznavaoci prilika u ovoj stranci tvrde da se u SDA uoči Kongresa vodi žestoka borba između takozvane kafanske opcije SDA i takozvane džamijske opcije SDA. Džamijsku opciju, to već svako zna, predvodi Bakir Izetbegović, a kafansku opciju predvode Sadik Ahmetović i Mirsad Kukić.

bakir_alija

Bakir Izetbegović jeste u Kukićevim Banovićima pobijedio sa više od 70 posto glasova, što ne bi mogao bez Kukićeve pomoći, ali to nije nikakva garancija da se Kukić na Kongresu neće okrenuti protiv Bakira.

Mnogima iz okruženja, iz Srbije i Hrvatske, a i iz međunarodne zajednice, nimalo ne bi bilo mrsko da mlađi Izetbegović doživi poraz na Kongresu. Štaviše, podupirat će sve aktivnosti koje vode u tom pravcu.

 

Glasanje po principu KKK – kako Kuko kaže

 

Sadik Amhetović bi, u cilju ostvarenja tog plana, trebao da na Kongres iz Republike Srpske pošalje kandidate koji će biti protiv Izetbegovića, a sa područja Tuzlanskog kantona tu zadaću na sebe preuzima Mirsad Kukić, koji je neprikosnoveni vladar Banovića, a i nova vlada Tuzlanskog kantona će biti skrojena po njegovoj mjeri. Kukić, osim u izvršnoj vlasti, ima kontrolu i nad SDA u Banovićima i u Sapni. Delegati iz ovih općina će, to je sasvim sigurno, glasati po principu KKK – kako Kuko kaže.

kuko Ovih dana Mirsad Kukić nastoji da ovlada i kalesijskom SDA, gdje je došlo do duboke podjele između pristalica Nedžada Džafića, predsjednika SDA Kalesija i predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kalesija, i Rasima Omerovića, donedavnog kalesijskog načelnika, koji je odnedavno poslanik u Parlamentu Federacije BiH.

Mirsad Kukić se otvoreno stavio na stranu Nedžada Džafića. Na Dnevniku FTV novinar Omer Hasanović, koji je izvještavao sa vanredne sjednice Općinskog vijeća Kalesija, na kojoj se birao v.d. načelnika, doslovce je rekao da je Mirsad Kukić “kupio” vijećnika SDP-a Selmira Buljkića, tako što mu je dao posao u Banovićima, a da Buljkić zauzvrat glasa za Nedžada Džafića. Ni Buljkić ni Džafić nisu demantovali ovu tešku izjavu, što bi trebalo da znači da je tačna.

 

 Hoće li se iz Banovića upravljati Kalesijom i kalesijskom SDA?

 

Postavlja se logično pitanje: kakav je interes Mirsada Kukića da pomaže Nedžadu Džafiću? Zašto bi čovjeku iz Banovića bilo važno ko će biti načelnik u Kalesiji? Da se razumijemo, Kukiću nije toliko stalo do toga ko će biti načelnik u Kalesiji, već on želi da u SDA ojača poziciju Nedžada Džafića uoči unutastranačkih izbora. Jednostavno, on zna, ako Nedžad Džafić izgubi kontrolu nad SDA u Kalesiji, Džafić mu, čak i kad bi htio, neće moći servirati SDA-ove delegate iz Kalesije koji će na Kongresu glasati po principu – kako Kuko kaže.

No, kako stvari stoje, Kalesijci bi mogli pomrsiti račune Mirsadu Kukiću. Kako saznajemo, 17 predsjednika mjesnih ogranaka SDA u Kalesiji je potpisalo pismo podrške za Zijada Kulanića, koji je Džafićev protivkandidat u trci za načelnika. Osim što daju podršku Zijadu Kulaniću, oni su protiv toga da se Općinom Kalesija i kalesijskom SDA upravlja iz Banovića.

SDA6-1024x575

 Proslava pobjede uz silne litre alkohola

 

Mirsad Kukić je vlasnik luksuzne diskoteke u Banovićima. Nakon oktobarskih izbora na kojima je SDA u Banovićima, na čelu sa Mirsadom Kukićem, ostvarila više nego ubjeljivu pobjedu, u Banovićima se pobjeda cijelu noć slavila uz silne litre alkohola. Mirsad Kukić je prije dvije-tri godine sa mjesta predsjednika banovićke SDA smijenio Safeta Softića, predsjednika Sabra Islamske zajednice u BiH. Zbog ovih činjenica Mirsada Kukića smatraju predvodnikom kafanske opcije SDA.

About redakcija novina

Scroll To Top