Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / VIDEO: Kalesija dobila novog hafiza – Amir ef. Hodžić iz Vukovija Gornjih

VIDEO: Kalesija dobila novog hafiza – Amir ef. Hodžić iz Vukovija Gornjih

amir-hodzic

U petak, 20.1.2017. god., pred Komisijom Rijaseta IZ u BiH, Amir ef. Hodžić je uspješno okončao polaganje hifza i na taj način stekao titulu hafiza Časnog Kur'ana.

Na početku učenja hifza muhaffiz Amiru-ef. je bio naš hfz. Husejn ef. Smajić (imam džemata Međaš), da bi hifz nastavio učiti i uspješno završiti pred hafizom Mirnesom ef. Spahićem (profesor kira'eta na Behram-begovoj medresi).

AMIR HODŽIĆ, rođen je 2.1.1972. godine u Vukovijama Gornjim (Masle), općina Kalesija, od oca Muhameda i majke Zibe.

Osnovno školovanje stekao je u Osnovnoj školi „Hamza Hamzić“ u Vukovijama Gornjim 1986. godine, a potom 1986. upisuje Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, koju uspješno završava 1990. godine.

Studij započinje u Rijadu, odnosno Medini (Saudijska Arabija) 1991. godine, ali ga zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu prekida i vraća se u domovinu Bosnu i Hercegovinu. Nakon okončanja agresije vraća se na Islamski univerzitet u Medini, upisuje se na Fakultet islamskog prava (Šerijata), na kom stječe zvanje profesora islamskog prava 1999. godine.

U Behram-begovoj medresi u Tuzli radi kao profesor fikha i hadisa.

U Centru za dijalog – Vesatijja pomaže u prevođenju tekstova s arapskog na bosanski jezik.

Amir-ef. je oženjen hanumom Sidikom, koja radi kao prefosor Islamske vjeronauke u OŠ “Vukovije Gornje”. Amir-ef. i Sidika hanuma su roditelji troje djece, a najmlađa Revda je nedavno bila pobjednik mektebskog takmičenja u učenju Kur'ana u BiH (mlađa kategorija).

Ovom prilikom čestitamo našem hafizu na stjecanju najbolje titule na ovom svijetu, kao i njegovoj porodici koja je bila uz njega tokom učenja i pamćenja Kur'ana

Allah mubarek!

 

Amir ef. Hodžić bio je i gost na NEON Televiziji u emisij “Na kahvi sa..”.
POGLEDAJTE VIDEO:

 

About redakcija novina

Scroll To Top