Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / “Volonteri” humanitarnih udruženja iz mnogih bh. gradova na ulicama Kalesija: Policija otjerala djevojke iz Prijedora, na ulicama mladići iz Banja Luke sa dozvolom za rad na ime preduzeća “Master Card” DOO

“Volonteri” humanitarnih udruženja iz mnogih bh. gradova na ulicama Kalesija: Policija otjerala djevojke iz Prijedora, na ulicama mladići iz Banja Luke sa dozvolom za rad na ime preduzeća “Master Card” DOO

Protekle godine, a naročito proteklih mjesec dana, na ulicama u centru Kalesije boravi veći broj osoba, članovi humanitarnih (i drugih) udruženja iz gradova stotinama kilometara udaljenih od Kalesije.
Ponekad su to muškarci, ali, po pravilu su to mlade djevojke, koje se rasporede na nekoliko najprometnijih pješakih zona. Najčešća lokacija je ispred banke, preko puta zgrade Općine, koja je na pola puta između dvije autobuske/taksi stanice.

“Gospodine/gospođo ako može jedno kratko pitanje”: Na ulicama Kalesije “volonteri” iz Tuzle, ali i iz; Prijedora, Banja Luke, Bijeljine, Mostara,Sarajeva…

Skoro da nije moguće proći ulicom da vas neko od članova ovih udruženja ne zaustavi riječima “Gospodine/gospođo, ako može jedno kratko pitanje”.
Onda uslijedi nekoliko dobro uvježbanih rečenica, nakon kojih veliki broj građana kupuje letke/čestitke koji koštaju 3 KM, od kojih prihodi idu za ugrožene kategorije stanovništva; oboljele, djecu bez roditelja, beskućnike…
Veliki broj građana donira 3 KM, nakon čega slijedi rečenica “Samo jedan želite”, nakon čega nekolicina građana donira i više novca.
Najčešći donatori/kupci su starije osobe, odnosno penzioneri, koje skoro da i ne mogu proći a da ne razgovaraju sa volonterima humanitarnih organizacija.

volonteri na ulici kalesije 2

Na čestitkama koje prodaju, pored podataka kome su namjenjena sredstva, piše i; “Dijelom prihoda od prodaje ove čestitke pomažete rad Humanitarne organizacije …” (uz navedeno ime organizacije, a protkelih mjeseci promjenilo ih se mnogo).
Riječ je udruženjima koja su registrovana u gradovima koji su udaljeni od Kalesije i stotinama kilometara. Osim Tuzle, proteklih mjeseci su u Kalesiji boravila humanitarnja udruženja registrovana u Prijedoru, Banjoj Luci, Bijeljini, Mostaru, Sarajevu…

Volonteri (dobrovoljci) rade za novčanu naknadu: Najmanje dva volontera na ulicama, ponekad i više od pet

Volonteri (dobrovoljci), kakvim se predstavljaju najčešće starijim osobama, ne rade bez naknade, kako to misli većina građana koji doniraju novac za ugrožene i “za pomoć radu humanitarnih udruženja”. Volonteri (dobrovoljci) rade za novčanu naknadu – dnevnicu, pored koje im je plaćen putni trošak, kao i topli obrok.

Dakle, ono što želimo konstatovati, odnosno upozoriti građane Kalesije, jeste činjenica da novac koji doniraju humanitarnim udruženjima čiji volonteri borave na ulicama Kalesije, ne ode do krajnjeg korisnika na način kako im se to prezentira.
Dio novca, bez sumnje, dođe do onih koji su na “naslovnici” letka koji kupe građani, ali je ta cifra daleko manja od stvarne prodaje.

 

Policija “otjerala” djevojke iz Prijedora, na ulicama mladići iz Banja Luke koji imaju dozvolu?!

Iako volonteri humanitarnih udruženja svakodnevno borave na ulicama Kalesije, često i veoma “napadno” prilazeći građanima, sve se dešava nedaleko od Policijske stanice Kalesije, a nerijetko i pored samih policajaca koji borave na ulici.
Akreditacija na odjeći volontera ulijeva povjerenje kod građana, ali ona ne znači i dozvolu za rad na području općine Kalesija.

Postoje i oni građani koji negoduju zbog njihovog prisustva na ulicama, ali to ne prijavljuju policiji. Na ovaj problem  su nam ukazali i kalesijski taksisti, koji svakodnevno svjedoče njihovom prisustvu na ulici, i često “napadnom i agresivnom” stavu prema građanima.

Mladići iz Banja Luke na ulicama Kalesije: Dozvola izdata na ime preduzeća "Master Card"

Kada ne prijavljuju građani “humanitarna udruženja” koja rade bez dozvole, to uradi “konkurencija”.

Naime, u četvrtak (28.januara) u centru Kalesije su boravili članovi humanitarbnog udurženja “Osmijeh anđela”, koji su u centru Kalesije neometano rade već nekoliko dana. Međutim, kada su se pojavili volonteri  udruženja “Mozaik prijateljstva iz Banja Luke, pojavio se i problem.
Volonteri ovog udruženja rade uz dozvolu izdatu na ime “Master Card”, preduzeće registrovano kao DOO (Privredno društvo “Master Card” DOO Banja Luka).

Kalesija, jedan od manjih gradova u BiH, očigledno nema prostora za rad dva “humanitarna udruženja” na ulicama. Tako su dva mladića iz ove organizacije (?) bili neprimijetni pored djevojaka iz prijdedorskog “Osmijeha anđela”, pa su odlučili da ih prijave Policijskoj stanici Kalesija.
Nakon dolaska policije ustanovljeno je da djevojke iz humantitarnog udruženja “Osmijeh anđela” Prijedor nemaju dozvolu za rad u Kalesiji, dok  ”Master Card” Banja Luka ima dozvolu za rad na području općine Kalesija.

“Master Card” iz Banja Luke, po odobrenju Općine za “prodaju od vrata do vrata”, na ulicama Kalesije prodaje letke/čestitke sa natpisom “Obrok ljubavi”, koje potpisuje Udruženje građana “Mozaik prijateljstva” iz Banja Luke. Cijena letka/četsitke je 3 KM, a osim pomoći “djeci ometanoj u razvoji, bez roditeljskog staranja…”, dio prihoda ide i za pomenuto Udruženje.
Osim što “Mozaik prijateljstva” dolazi iz Banja Luke kao i “Master Card”, preduzeće koje ima dozvolu za prodaju u Kalesiji, ova dva pravna subjekta nemaju ništa zajedničko.
Čak i na samom letku se nigdje ne pominje “Master Card”, preduzeće koje je registrovano za prodaju i ima dozvolu za rad u Kalesiji.

Na našu molbu, volonteri su nam pokazali svoju originalnu dozvolu za rad, koja je naslovljena na preduzeće “Master Card” Banja Luka.

humanitarna dozvola za rad 1

Privredno društvo “Master Card” Banja Luka, je dobilo Rješenje općine Kalesija, odnosno Službe za poljoprivredu, budžet i inspekcijske poslove, kojim se odobrava prodaja na malo čestitki – “trgovina izvan poslovnih prostorija – prodaja od vrata do vrata na području općine Kalesija.
“Master Card” DOO Banja Luka, (adresa; Gundulićeva 78) je ovo Rješenje dobio 16. februara 2015. godine, na osnovu Zahtjeva kojim su se obratili u Općini 31.januara 2015. godine.
Za ovo Rješenje, odnosno odobrenje za rad, su platili 155,00 KM na račun Općine Kalesija.
Rješenje važi od 16.februara 2015. godine,  a na istom ne piše i datum do kada ono važi.

***********************

Podsjećamo građana Kalesije da na području općine Kalesija živi veliki broj osoba kojima je potrebna pomoć.
Pomoć za ugrožene građane Kalesije (bolesne, siromašne, bez krova nad glavom…) pružaju kalesijske insitucije, prije svih Centar za socijalni rad Kalesija, ali i udruženja i pojedinci.
Proteklih godina najaktivnije udruženje je svakako UG “Korak”. Članovi ovog udurženja su u proteklom periodu pomogli veliki broj osoba kojima je bila potrebna naša pomoć, avolonteri (dobrovoljci) ovog udruženja ne naplaćuju svoje usluge.
Zbog toga, ukoliko želite pomoći nekome za koga znate da mu je potrebna pomoć obratite se u Centar za socijalni rad Kalesija, ili na adresu UG “Korak” u Raincima Gornjim.

centar za socijalni rad INFO
UG KORAK

.
(NKP.ba)

About redakcija novina

Scroll To Top