Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Bego Gutić sa ministrima obišao Primu i Izazov, te obećao pomoć u novom zapošljavanju

Bego Gutić sa ministrima obišao Primu i Izazov, te obećao pomoć u novom zapošljavanju

Kantonalni premijer Bego Gutić, zajedno sa Fahrudinom Skopljakom, ministrom za boračka pitanja, i ministrom Srđanom Mićanovićem boravio je danas u Kalesiji gdje je obišao privredna društva Prima Sofu u Vukovijama te Izazov u Gornjoj Kalesiji.

Gutić se prvo sastao sa Todorom Jančev, jednim od suvlansika firme Prima Sofa, koja trenutno upošljava oko 280 radnika.

posjeta_1

„Ovo je prva Vlada koja je samoinicijativno odlučila da nas posjeti. Hvala im mnogo na tome. Razgovarali smo o projektima koji su sada aktuelni, ali smo premijera i ministre upoznali i sa našim potrebama kada je u pitanju novo zapošljavanje“, kazao je za NTV Todor Jančev.

Jančev nije krio zadovoljstvo posjetom premijera Bege Gutića i ministara ističući da Prima Sofa s obzirom na posao koji radi treba još mnogo radnika u svojim pogonima.

Vlada ide „na noge“ privrednicima

Fahrudin Skopljak je u ime Ministarstva za boračka pitanja kazao da u ovom ministarstvu imaju određena novčana sredstva koja će se usmjeriti u zapošljavanje boraca i članova njihove porodice.

„Pa mi smo uveli jedan novi sistem rada u Vladi i mi privrednicima idemo „na noge“ jer oni doprinose punjenju budžeta i otvaraju mogućnosti novih zapošljavanja“, kazao je Skopljak.

posjeta_2

On je pozvao direktora Prime Sofe da apliciraju za sredstva u iznosu od 18 miliona KM koliko se nudi ovih dana raznim projektima akda je u pitanju zapošljavanje, bilo da je riječ o federalnim ili kantonalnim poticajima.

„Kada je u pitanju ministarstvo kojim ja rukovodim, mi tu imamo 500.000 KM za zapošljavanje boraca i njihove djece. Mi privrednicima ne želimo da komplikujemo procedure za dobijanje tih sredstava nego želimo da što jednostavnije apliciraju i naravno zaposle one sa evidencije Zavoda za zapošljavanje a koji su branili ovu državu“, zaključio je Skopljak.

Vrijeme je da se pobrinemo za djecu boraca

Ministar Skopljak je za Neon Televiziju kazao da je došlo vrijeme i da se počnu zapošljavati djeca boraca.

„U proteklih dvadeset godina mi smo oko 70 miliona KM dali za stambeno tzbrinjavanje boraca kroz nepovratne kredite. Tada su neki dobili stanove ili kuće, ali su i dalje bez posla. Zamislite da smo dio sredstava uložili u njihovo zapošljavanje, oni bi danas bili zaposleni i od toga gradili sebi dom“, ističe Skopljak.

U Ministarstvu energetike, industrije i rudarstva kroz projekte 300.000 KM

posjeta_3Kada je u pitanju ova godina, u Ministarstvu energetike, industrije i rudarstva za projekte novog zapošljavanja planirano je 300.000 KM.

„Želimo da priđemo privrednicima da s njima razgovaramo i da vidimo šta im treba. Mi želimo sa ovim sredstvima da napravimo pomak i da imamo veći broj zaposlenih“, kazao je ministar Srđan Mićanović.

On je mišjenja da se treba okrenuti prema realnom sektoru i da se treba više pažnje posvetiti firmama koje su same do sada napredovale.

300.000 KM koliko je planirano u ovom ministarstvu su grant sredstava i ona će biti utrošena kao sufinansiranje nabavke alata i opreme za firme koje će kroz te projekte izvršiti i nova zapošljavanje.

Izazov kroz nove pogone planira i nova zapošljavanja

Zehra i Esad Jakubović, vlasnici firme Izazov, premijera Begu Gutića i ministre su upoznali sa problemima sa kojima se susreću kada je u pitanju lokalna zajednica, ali i sa novim projektima koje planiraju pokrenuti čime će se otvoriti mogućnost novih radnih mjesta.

„Kalesijska firma Izazov planira u ovoj godini otvoriti novi savremeni salon namještaja na petlji Šićki Brod, čime će se porasti sadašnji broj zaposlenih. Pored salona mi planiramo i pokretanje proizvodnje stočne hrane“, kazuje Jakubović.

On je ogorčen i na rad Općinskih vlasti od kojih očekuje da se više uključe u rješavanje potreba firmi koje zapošljavaju veliki broj ljudi.

posjeta_4

Kada je u pitanju poslovanje ove firme oni govore da je 2015.godina za njih bila najuspješnija i da su imali promet od oko pet miliona KM, a u ovoj godini oko 1.5 miliona KM planiraju uložiti u izgradnju salona namještaja.

Ova firma trenutno ima oko 100 uposlenih radnika, a kroz projkte planirali su zaposliti još oko deset radnika, a obećanje da će im se pomoći stiglo je i iz Vlade TK.

Vlada TK će natjerati Općine na saradnju sa privredom

S obzirom na probleme koje su istakli privrednici kada je u pitanju saradnja sa Općinom Kalesija, premijer Bego Gutić je kazao da će Vlada na čijem je on čelu natjerati Općine na bolju saradnju sa privrednicima jer time se pune budžeti svih nivoa, a posebno Općinskih.

„Pa mi ćemo naći modul da natjeramo Općine i načelnike da budu servis privredi i da hitno rješavaju njihove zahtjeve koji podrazumijevaju proširenje kapaciteta, ali i nova zapošljavanja“, istakao je Bego Gutić.

posjeta_5

On je „zaprijetio“ i načelniku Kalesije koji obnaša tu funkciju Ismetu Mešiću da ukoliko se ne razgovara sa privrednicima može doći do obustave sredstava koje Vlada daje Kalesiji iz vodnih naknada, čime bi ona bila kažnjena.

Općina Kalesija želi da pomogne

Ismet Mešić, koji trenutno obnaša funkciju načelnika Kalesije, kazao je da Općina Kalesija stoji na raspolaganju Izazovu i drugim privrednim subjektima i da će on sve te probleme sa kojima je danas upoznat staviti na dnevni red i da će se o njima raspravljati čim prije.

„Ja želim da pomognem i Izazovu i drugim firmama i vjerujte da im 24 sata stojim na raspolaganju“, kazao je Mešić.

posjeta_6

On se pohvalio i izdvajanjima Općine Kalesija kada je u pitanju industrijska zona u Gornjoj Kalesiji ističući da će izgradnjom asfaltnog puta Vukovije-Krivača u narednom periodu se stvoriti još jedna industrijska i privredna zona u Vukovijama gdje će se otvarati novi pogoni.

Ono sa čime je Mešić upoznao premijera i ministre jest i problem sa stalnim „rotacijama“ kada je u pitanju načelnik Kalesije jer to u jednu ruku i usporava projekte koji bi donijeli dobro Kalesiji.

Prima, Izazov, Unis, CPA, Lafat i druge firme ponos Kalesije

Premijer Bego Gutić je kazao da su firme poput Prima Sofe, Izazova, Unisa, Lafata, CPA, i drugih uspjeh jedne općine koja ne smije dozvoliti da iste čekaju na pojedine projekte od interesa za građane.

posjeta_7

Njima se mora pomoći da imaju prioritet kada je u pitanju papirologija za nova zapošljavanja i nova radna mjesta.

About redakcija novina

Scroll To Top