Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Ekološki natječaj na temu “Šta znamo o kulturnoj i prirodnoj baštini i planinarskoj prirodi na području Kalesije i Majevice”

Ekološki natječaj na temu “Šta znamo o kulturnoj i prirodnoj baštini i planinarskoj prirodi na području Kalesije i Majevice”

U povodu manifestacije ”Dani kulturne i prirodne baštine i planinske prirode”, Ekološko udruženje građana „EKO-ZELENI“ Kalesija, raspisuje natječaj za najbolji literarni rad za učenike osnovnih i srednjih škola općine Kalesija na temu ”Kulturna i prirodna baština i planinska priroda Majevice”.

Ciljevi natječaja su podsticanje interesovanja kod mladih za razvoj ekološke svijesti i očuvanje vrijednosti prirodne baštine, odnosno kulturno-historijskog naslijeđa i ekološkog turizma na području Kalesije i  majevičkog kraja.

Učešće mogu uzeti učenici osnovnih i srednjih škola koji mogu predati rad u matičnoj školi, a tri (3) najbolja rada koja odabere školska komisija, škola će dostaviti u kovertama u  BKC Kalesija, svaki rad zasebno, ili na e-mail nisfetak@gmail.com, Nisfeta Klinčević, prof. bosanskog jezika i književnosti.

-“Područje Kalesije i život u podmajevičkom prostoru imaju važnu kulturnu i prirodnu baštinu. Tu su prelijepi prirodni krajolici, voćnjaci, ljekovito bilje, šumske zajednice, potoci, strme livade, nekropole stećaka, Pašin put, vjerski objekti, mostovi, stare kuće, pejzažni ambijenti, kupatila / hamami, tradicionalna jela, visovi, izvorišta voda, bosansko cvijeće i voće, izvorna muzika, pjesme (sevdalinka), razni predmeti i alati, jezik naroda, spomenici, šadrvani, građevinski objekti, krajolici, ćuprije, običaji, gurabija, tradicionalna hrana i drugo. Sve ovo može biti jedan od motiva učeničkih literarnih radova (pjesma, priča, crtica, esej, putopisna reportaža)”, kazao je dr. Muhamed Omerović za NTV.

Rok za dostavljanje radova je 17.2.2017. godine, do 16 sati u BKC Kalesija.

Komisija  će ocijeniti odabrane radove iz škola i najuspješnijim učenicima dodijeliti vrijedne nagrade i priznanja na manifestaciji koja će biti održana 21.2.2017. godine, u 15 sati, u sali BKC-a. Škole će dobiti potvrdu o učešću i zahvalnicu za doprinos razvoju kulturnog i prirodnog naslijeđa i očuvanju planinarske prirode naše općine.

eko

 

About redakcija novina

Scroll To Top