Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Firma Kovis Metallbau. koja radi željezne konstrukcije i silose, od maja pogone otvara i u Kalesiji

Firma Kovis Metallbau. koja radi željezne konstrukcije i silose, od maja pogone otvara i u Kalesiji

U kabinetu načelnika Kalesije Seada Džafića danas je održan sastanak sa Ibrom Pjanićem, suvlasnikom porodične firme “Kovis Metallbau G.M.B.H”, sa sjedištem u Mariboru, u Sloveniji.

Tema sastanka bila je otvaranje pogona ove firme na području općine Kalesija, u dijelu industrijske zone od centra prema Gornjoj Kalesiji.

– Mislim da smo sa načelnikom se dogovorili o otvaranju proizvodne hale ovdje u Kalesiji. Tražili smo zemljište i, naravno, olakšice i brzo izdavanje papirologije koja se do sada dugo čekala. On nam je obećao da će to sve biti završeno, govori Pjanić za NEON Televiziju.

Inače, firma ima svoje sjedište i u Austriji, a od decembra jedan dio proizvodnje radi se i u Živinicama, gdje bi u narednim danima trebalo doći do zapošljavanja oko dvadeset osoba sa našeg područja. Riječ je o firmi koja radi konstrukcije i silose, a izvoznici su u Njemačku, Švicarsku, Saudijsku Arabiju i Meksiko.

Pjanić ističe da i sada u Mariboru radi oko 80 posto osoba sa područja naše općine, a nada se da bi proizvodnja u Kalesiji metalnih konstrukcija mogla započeti već u maju, kada će i krenuti zapošljavanje osoba sa područja naše općine.

Načelnik Sead Džafić je zadovoljan postignutim dogovorom, ističući da će, ne samo Pjanić, nego i drugi investitori imati prednost u svim potrebnim dokumentima kako bi što prije u Kalesiji se otvarali pogoni i kako bi se zapošljavala naša omladina.

 

About redakcija novina

Scroll To Top