Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Kalesijka Fatima Sinanović upornim radom ostvarila svoje snove u IT struci

Kalesijka Fatima Sinanović upornim radom ostvarila svoje snove u IT struci

Mlada diplomanticia elektrotehnike i elektronike Fatima Sinanović, nakon završenog fakulteta nije stala sa svojim obrazovanjem. Željela je raditi u IT oblasti, svjesna da će joj samo dodatno znanje obezbijediti nastavila je tim putem. Bila je dio Nahlinog kluba mladih “Tangum” te saznala za “Nahlin monitoring program” . Pošto ovaj program podrazumijeva mentorsku podršku iz više oblasti, Fatima se odlučila za oblast QA testiranja.

Pored produbljivanja teorijskih osnova Fatima je od mentorice Elmedine Šunje dobila i mnogo savjeta iz prakse: „Konkretni savjeti koje sam dobila od mentorice pomogli su mi da izbjegnem teži put ‘učenja na vlastitim greškama’, što me je svakako motiviralo da u potpunosti iskoristim priliku koja mi se nudi kroz MENTORING program“.

Zahvaljujući mentorskoj podršci i znanju koje je dobila, trudu, želji i volji za napredovanjem Fatima je veoma brzo pronašla posao. Ističe da je u prijavi i na razgovoru za posao navela kako ima više od teoretskog znanja u oblasti QA testiranja, to jeste da je prošla praktičnu obuku za manuelno testiranje softvera, što je poslodavac prepoznao kao dodatnu vrijednost. Trenutno, kroz rad i dodatno usavršavanje, unapređuje svoje znanje.

Mislim da smo svi svjesni da je tržište rada u IT struci jako široko, ali jaz između onoga što se nudi na fakultetima i onoga što se zapravo traži na tržištu rada je jasno vidljiv. Ne samo kad je u pitanju IT struka, već i ostala zanimanja. Zbog toga smatram neophodnim da mladi ljudi zaborave tu uzdanicu da posao samo čeka na njih kad diplomiraju, već da koriste i druge resurse, usavršavaju se u onome u čemu su najbolji i time postanu konkurentni na tržištu”, poručuje ova mlada IT stručnjakinja.

(nahla.ba)

About redakcija novina

Scroll To Top