Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Kazivanje hafiza Sabahudina ef. Skejića o Fatihi

Kazivanje hafiza Sabahudina ef. Skejića o Fatihi

U srijedu, nakon jacije-namaza, u prostorijama Medžlisa IZ Kalesija održano je drugo predavanje iz serijala o tefsirskoj znanosti. Na sinoćnjem predavanju hafiz Skejić je govorio o suri El-Fatiha.

tribina-do-orah-grac-09-2012-0

Nakon uvodnog prvog predavanja koje je održano prije 15 dana a koje je bilo općenito o tefsirskoj znanosti, na drugom predavanju uvaženi hafiz Sabahudin ef. Skejić je govorio o prvoj kur nskoj suri, suri koja “otvara” Kuran, suri Fatiha.U svom jednosatnom izlaganju, na sebi svojstven način jednostavnim i narodnim rječnikom, hafiz Skejić ponudio je mnogo informacija o suri Fatiha. Na samom početku predavanja  je naveo predaju koja govori o dvojici ashaba i velikana tefsirske znanosti (Aliji ibn Ebi Talibu i Abdullahu ibn Abbasu). Kako je spomenuo hafiz Skejić ”jedne noći nakon jacije h. Alijja je počeo pričati Abdullahu ibn Abbasu o suri Fatiha. Dočekali su ezan za sabah a h. Alijja je još uvijek pričao samo o  prvoj riječi Fatihe – El-hamdu”. Iako je nakon navedene predaje hfz. Skejić kazao da on o suri Fatiha ”ne zna ništa ili da zna samo vrlo malo”, ipak je prisutnima ponudio mnoštvo informacija koje do sinoć nismo imali priliku čuti o suri koja zamjenjuje svaku dovu.Na početku predavanja hafiz Skejić je govorio o vrijednostima sure Fatiha kazavši da je Poslanik, a.s., o ovoj suri rekao ”da je ona objavljena Jevrejima oni nikad ne bi postali Jevreji, da je objavljena kršćanima oni nikad ne bi postali kršćani”. Poslije uvodnih riječi o vrijednostima Fatihe hfz. Skejić je govorio o Euzi i Bismilli, riječima kojima tražimo i molimo Allaha za zaštitu od šejtana i riječima kojima započinjemo svaki dobar posao. S obzirom da se Bismilla uči na početku svake kuranske sure, ona se tako izgovara i na početku sure Fatiha.Završivši s govorom o Euzi i Bismilli hafiz Skejić je otpočeo tumačenje ajeta sure koju nazivaju iMajkom svih sura. Pojašnjavanje ajeta Fatihe hafiz Skejić je bazirao na etimološkom objašnjenju svake riječi sure Fatiha, počevši od prve njene riječi koja glasi El-hamdu – Hvala. U arapskom jeziku riječi zahvale se iskazuju drugim riječima poput šukren-hvala, dok se riječi zahvale El-hamdu jedino izgovaraju prilikom zahvale Allahu Gospodaru svih svjetova. Koliko ima svjetova nepoznanica je, ali kako je rekao sinoćnji predavač u predajama se spominje 18.000 različitih svjetova o kojima brineGospodar svih svjetova, koji je Rahman i Rahim-Milostiv i Samilostan, koji svoja stvorenja zbog grijeha ne kažnjava odmah već obračun ostavlja za Dan sudnji – Jevid-din, na kojem će jedinu vlast imati Apsolutni Vladar-Malik.

Za prvi dio sure Fatiha hafiz Skejić je kazao da je to dio za koji u hadisi-kudsijji Allah kaže da pripada Njemu, jer u prvom dijelu Allahov rob veliča i slavi Gospodara svjetova. Drugi dio Fatihe pripada Allahovom robu koji Ga moli da ga uputi na Pravi put-mustekim. Mustekim je srednji put, put sredine, a i Poslanik, a.s., je rekao da je islam put sredine i da je najbolja zlatna sredina. Središnjim putem idu oni koji nisu zalutali, oni na koje se Allah nije rasrdio. Rob Božiji moli Gospodara svjetova da ga uputi na put na kojem će On biti zadovoljan njime a ne na put onih na koje se rasrdio. Oni koji su zalutali i na koje se Allah rasrdio su Jevreji, prema mišljenju većine mufessira, jer su oni narod koji su jedno govorili a drugo radili. Iako im je dato mnoštvo blagodati, bili su nezahvalni. Govoreći o ne-praćenju djela s onim što se priča i ne-djelovanju u skladu s onim što se zna, hafiz Skejić je zaključio svoje predavanje.

Sljedeće predavanje iz serijala predavanja o tefsirskoj znanosti planirano je za 15 dana a zainteresovani će biti blagovremeno inoformisani o tačnom datumu i vremenu predavanja.

 Kalesija.com

About redakcija novina

Scroll To Top