Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Održana promocija “Šeherdžika”: Ljepote Šehera, izvorna muzika i most na rijeci “Spreča” u fokusu

Održana promocija “Šeherdžika”: Ljepote Šehera, izvorna muzika i most na rijeci “Spreča” u fokusu

U organizaciji BZK Preporod Kalesija/Osmaci i Udruženje prognanika Gornja Spreča Kalesija u BKC-u i biblioteci “Alija Izetbegović” Kalesija, održana je promocija četvrtog broja Časopisa za kulturnu historiju Gornje Spreče „ŠEHERDŽIK“.

U ovom broju Časopisa radovi se u najvećoj mjeri odnose na kulturno-historijsko naslijeđe Gornje Spreče i zvorničkog Podrinja sa posebnim osvrtom na dovišta i naučni skup koji je održan 4. septembra 2015. godine u Šeheru kod Kalesije u sklopu Kulturno – vjerske manifestacije „Dovište Orlić – Pašin put“. Oživljavanje ove manifestacije ima izuzetan značaj za područje na razmeđu općina Kalesije, Zvornika, Osmaka i Sapne, posebno sa aspekta održivog povratka Bošnjaka na ovo područje.

Posebnu pažnju zaslužuje afirmisani autor Rusmir Đedović sa svojim istraživačkim radom „Historijsko-geografska istraživanja naselja Šeherdžika“, kojim je dao značajan prilog upoznavanju prošlosti naselja Šehera kod Kalesije, koje je u XVI i XVII stoljeću bilo sjedište nahije Birač u Bosanskom sandžaku.

Pored navedenog, u Časopisu se nalazi rad o otvorenju mosta na Spreči kod Kalesije, zadužbini ovovremenog kalesijskog legatora Seada Džafića, kao i rad o izvornoj muzici kalesijskog kraja kojim se nastoji podstaći afirmacija ali i studiozniji pristup i izučavanje ove muzike, čija ekspanzija je iznova počela krajem šezdesetih godina i bila izuzetno popularna u cijeloj Bosni i Hercegovini i tadašnjoj Jugoslaviji, a tome su svakako najviše doprinijeli članovi Kalesijske trojke, ali i muzičari i druge izvorne grupe iz Kalesije i drugih krajeva.

I u ovom broju zastupljeni su i mladi autori Samir Halilović, Fahira Alić i Nejra Tosunbegović Turić.

Promotori Časopisa bili su: prof. dr. Salih Kulenović, magistar Rusmir Đedović i urednici magistar Dževad Tosunbegović i profesor Samir Halilović.

Izdavači su BZK Preporod Kalesija/Osmaci i Udruženje prognanika Gornja Spreča.

Pokrovitelji su Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Općina Kalesija – općinski načelnik.

About redakcija novina

Scroll To Top