Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Pokrenute aktivnosti o uređenju spomen-sobe posvećene kalesijskim borcima

Pokrenute aktivnosti o uređenju spomen-sobe posvećene kalesijskim borcima

JU Bosanski kulturni centar „Alija Izetbegović“ pokrenula je aktivnosti na prikupljanju i uređenju građe za opremanje i otvaranje spomen-sobe posvećene kalesijskim borcima.

S tim u vezi, ovu ustanovu posjetili su mr. Omer Zulić, direktor Arhiva TK, i prof. dr. Iet Šabotić, profesor historije na Filozofskom fakultetu u Tuzli, koji su obećali pomoć u opremanju spomen-sobe.

omer

Još u toku agresije bila je opremnjena spomen-soba 205. brdske brigade. Spomen-soba je prvobitno bila smještena u Hidanima. Kasnije je građa iz te spomen-sobe čuvana u neuslovnim prostorijama zgrade Policijske stanice Kalesija pa je došlo uništenja i nestanka značajnog broja fotografija i dokumenata. Dio te građe trenutno se nalazi u BKC-u. Nakon uvida u stanje te građe (fotografije, dokumenti, karte, ratni dnevnici…), uvtrđeno je da se hitno mora raditi na očuvanju i sprječavanju daljeg uništavanja te građe.

– Ja sam u toku rata uređivao spomen-sobu i Hidanima. Bilo je vrijednih eksponata i bila je lijepo opremljena. Velika je šteta što se građa iz vremena agresije nalazi u vrlo lošem stanju. Nedopsutivo je da imamo tako loš odnos prema tom značajnom periodu naše historije, kazao je prof. dr. Izet Šabotić.

I mr. Omer Zulić je mišljenja da se pod hitno nešto mora uraditi.

omer3

– Hitno se mora pristupiti spašavanju i zbrinjavanju ovih historijskih izvora. To je i zakonska obaveza koju propisuje Zakon o arhivskoj djelatnosti. Drago mi je da je BKC pokrenuo ove aktivnosti. Arhiv Tuzlanskog kantona spreman je pružiti svu neophodnu stručnu, kadrovsku i tehničku podršku u očuvanju i zaštiti ove građe. Predlažemo da se nađe adekvatan prostor za čuavnje ovih arhivalija, te da se uradi stalna postavka izložbe spomen-sobe, kako bi bila dostupna široj javnosti, a posebno mladima, kazao je mr. Omer Zulić.

Fahrudin Sinanović, direktor JU BKC „Alija Izetbegović“, već je dogovorio saradnju sa Arhivom TK i direktorom Omerom Zulićem.

– Pomoć Arhiva TK i direktora Zulića je vrlo značajna. Već smo im ustupili dio fotografija i dokumenata da izvrše digitalizaciju, kako bismo ih sačuvali, Nažalost, dosta toga je uništeno. Načelnik Sead Džafić i predsjedavajući Općinskog vijeća Fadil Alić spremni su podržati ove aktivnosti. Planiram, zajedno sa mr. Omerom Zulićem, direktorom Arhiva TK, da narednih dana o tome razgovaram sa načelnikom Džafićem i predstavnicma boračkih organizacija, kako bismo uspješno odradili ovaj posao, kazao je Fahrudin Sinanović, direktor BKC-a, dodajući da u zgradi BKC-a ima mjesta i za spomen-sobu.

fs

Sinanović je još naveo da će uskoro uputiti poziv građanima Kalesije da ustupe fotografije, dokumente ili neke druge predmete koji bi bili mogli biti dio stalne postavke spomen-sobe posvećene kalesijskim borcima.

Osim posjete građana, u spomen-sobi bi se mogli organizovati i časovi historije učenicima osnovnih i srednjih škola, na kojima bi se podsjetilo na herojsku borbu branilaca Kalesije i Bosne i Hercegovine.

About redakcija novina

Scroll To Top