Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Stavovi: Sjaši Kurta da uzjaše Murta

Stavovi: Sjaši Kurta da uzjaše Murta

Pišem ovaj tekst kao građanin Tuzle i Bosne i Hercegovine koji je zabrinut za budućnost svih nas, bez obzira na vjeru, naciju i političko opredjeljenje, potaknut aktuelnim dešavanjima u našem gradu.

Piše: Edin DEDIĆ

edinNema sumnje da je aktuelna vlast najgora koju je Tuzlanski kanton ikada imao. Od samog početka, ova vlast predvođena SDP-om uglavnom se bavila kadrovskim promjenama, smjenama nepodobnih i postavljanjem podobnih kadrova. Sposobnosti, kompetencije i ostvareni rezultati uopće nisu bili kriteriji za imenovanja na različite pozicije. Neke smjene i imenovanja se nisu mogle obaviti u skladu s postojećim zakonima i pravilnicima pa su zakoni i pravilnici mijenjani preko noći kako bi se legalizovale neke radnje. Helem, od samog početka bilo je jasno kuda sve to vodi. S druge strane, treba biti pošten i kazati da ova vlada nije jedini krivac za stanje u Tuzlanskom kantonu. Problemi radnika ugašenih tuzlanskih firmi su počeli mnogo ranije.

Kao dijete jednog od bivših radnika Polihema dobro znam kada i kako je sve počelo. Krivce za aktuelnu krizu u Tuzlanskom kantonu treba tražiti u vrhovima političkih stranaka kojima su usko-stranački interesi potpuno pomutili razum. Treba ih tražiti i u skupštini Tuzlanskog kantona gdje nekoliko pojedinaca kroji kapu svim građanima Tuzlanskog kantona i koji su radi svojih inata i ličnih interesa spremni uništiti čitav Kanton.

A što se tiče opozicije, kada je usporedimo s pozicijom možemo primijetiti da je razlika u samo jednom slovu koje se može pročitati i kao nula. Većina njih su dugo bili dio vladajućih struktura i direktni su saučesnici u urušavanju privrede Tuzlanskog kantona, a sada su, eto, kao na strani građana i obespravljenih radnika. Izjave nekih političara koji pokušavaju aktuelnu krizu iskoristiti za ubiranje jeftinih političkih poena poigravajući se s osjećanjima građana i potcjenjujući njihove intelektualne sposobnosti poena iritiraju i bole više od suzavaca i palica specijalaca.

I na kraju, šta je s nama, običnim građanima? Jučer sam rekao svojim učenicima nešto što želim podijeliti sa svima, pogotovo mladima pred kojima je budućnost.

Rekao sam im: Draga djeco, ukoliko želimo promijeniti društvo i svijet u kojem živimo, krenimo od sebe. Učimo i radimo više i bolje. Budimo svijetli primjeri drugima. Pobijedimo svoje slabosti i nedostatke i onda pomozimo i drugima da to isto učine. Stanje se ne popravlja rušenjem i paljenjem, već znanjem i radom. U Časnom Kur'anu stoji:“ Allah neće promijeniti stanje nijednog naroda sve dok taj narod ne promijeni sebe.“

Mi možemo sruštiti i promijeniti vlast, ali sve dok se neke korjenite promjene ne dese u društvu biće onako kako kaže narodna izreka: Sjaši Kurta da uzjaše Murta…

(Bportal.ba)

About redakcija novina

Scroll To Top