Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / U Donjim Vukovijama klanjana dženaza Edinu Heriću: Profesorica bosanskog je naslutila tragediju (FOTO)

U Donjim Vukovijama klanjana dženaza Edinu Heriću: Profesorica bosanskog je naslutila tragediju (FOTO)

Danas je u Donjim Vukovijama više hiljada vjernika klanjalo dženazu 19-togodišnjem Edinu Heriću, mladiću koji je zemlja zatrpala prilikom kopanja uglja na površinskom kopu Dubrave. Dženaza-namaz je predvodio mjesni imam Enes ef. Habibović.

edin1- Ispratio sam desetine dženaza, ali danas mi nedostaju riječ jer nam odlazi jedan mladi život, koji je, po nekim našim mjerilima, trebao još dugo da bude s nama. Edine, naša srca tuguju,a oči plaču za tobom. Edin se uvijek trudio da radi, da pomaže roditeljima, radio je sve poslove, sve što je trebao. Otišao je i da kopa ugalj samo da bi pomogao roditeljima, kazivao je Enes ef. Habibović okupljenim vjernicima.

Otac Mirsad je bio potpuino skrhan od bola. Uplakana je bila i Edinova sestra Mirnesa koja je došla iz Holandije na bratovu dženazu.

Osim članova porodice, rođaka, prijatelja, komšija i poznanika, dženazi su prisustvovali i njegovi škoski drugovi.

heric 5Edin Herić je pohađao zanat za instalatera centralnog grijanja u Mješovitoj srednjoj školi u Kalesiji. I tada, dok je išao u školu, zarađivao je kopajući ugalj.

Dirljivo svjedočanstvo o tome ostavila je na društvenoj mreži fejsbuk njegova profesorica bosanskog jezika Sabina Husić – Hodžić, koja je i naslutila Edinovu tragediju.

heric 3„Čas kod Instalatera centralnog grijanja ( II-8 ) je počeo u 16:50, a “mafijoza” (smile emoticon ) iz zadnje klupe će u 17:00 h pitati može li ići kući… Bilo je to pitanje od milion eura. ( smile emoticon ) Ostali čekaju da čuju šta ću mu odgovoriti…

– Šta ćeš kod kuće, svi te znaju! – kažem mu. A on se nasmije pa mi pokaže svoje ruke, nadebljale od posla, nokti crni od uglja, pomrčili skroz.
-Profesorka, ja moram da radim, ugalj kopam, – rekao bi mi svaki put.
– Dijete drago, poginućeš, opasan je taj posao za tebe…
– “Profesorka, ja moram da radim, i de molim Vas kažite mi mogu li ići il ne mogu…”

Duša mi se cijepa za ovim djetetom…
Neka ti dragi Allah podari lijepi Džennet.“ – napisala je na fejsbuku profesorica Sabina Husić – Hodžić.

heric 4

heric6

heric8heric9heric10hric7

About redakcija novina

Scroll To Top