Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / U Kalesiji obilježen Dan maternjeg jezika: Bosanski jezik je poput ponornice

U Kalesiji obilježen Dan maternjeg jezika: Bosanski jezik je poput ponornice

Danas, u utorak, u Kalesiji je obilježen 21. Februar – Međunarodni dan maternjeg jezika. Organizatori obilježavanja bili su JU Bosanski kulturni centar „Alija Izetbegović“ i OŠ „Kalesija“. O značaju maternjeg jezike, o historijskom kontinuitetu i razvoju bosanskog  jezika govorio je novinar i književnik Fahrudin Sinanović.

bj1

On se usvrnuo i na negiranja bosanskog jezika, koje je, kako je kazao, u tijesnoj vezi sa negiranjem bosanske državnosti i Bošnjaka kao naroda.

– Posmatramo li razvoj bosanskoga jezika kroz njegovu povijest, uvjerit ćemo se da ga je politika, vrlo često, namjeravala ukinuti, zabraniti, prešutjeti. Ponekad se i činilo da mu je došla glave, međutim, on se uvijek iznova javljao poput ponornice. Zapravo, on je uvijek bio tu, živio u ilegali, živio je pod drugim imenom. Nasrtaji na bosanski jezik javljaju se uporedo sa jačanjem nacionalne svijesti kod komšija i susjeda, Srba i Hrvata, kazao je, između ostaloga,  Fahrudin Sinanović, direktor JU BKC “Alija Izetbegović”.

bj3

Dijelove iz stihovanog „Rječnika zaptretanih riječi i izraza u bosanskome jeziku“ Muhidina Šarića čitale su učenici Amila Alikadić, Dženana Halilović, Lejla Sinanović i Lejla Alić.

bj4

bj5

 

About redakcija novina

Scroll To Top