Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / U Kalesiji održano stručno predavanje o rezidbi voća

U Kalesiji održano stručno predavanje o rezidbi voća

Rezidba voća i priprema voćki za plod tema je bila današnjeg predavanja koje je organizirano u kalesijskom BKC-u, a o ovoj temi govorio je diplomirani inženjer agronomije iz Živinica Salih Durić.

“Želimo d aukažemo na nove tehnike u ovoj oblasti, kako bi se poboljšao kvalitet proizvoda. Mi kao država imamo dobre potencijale za podizanje voćnjaka koji imaju svoju budućnost kada je u pitanju prerada ali i svježe voće”, kazao je za NEON Televiziju Salih Durić.

On ističe da je jako bitno da se na vrijeme krene sa rezidbom voća, odnosno da se ona ne vrši kada vremenski uslovi ne dozvoljavaju.

“Mi živimo u vremenu gdje još uvijek koristimo tradicionalne mjesre po pitanju rezidbe, to treba mjenjati, kako bi imali kvalitetan plod i kako bi naši voćnjaci imali što bolji rod”, ističe Durić.

Za ovu oblast interesovanje su pokazali i kalesijski poljoprivrednici koji su imali pitanja od sadnje voća pa do ploda kako i na koji način sve “uvezati” kako bi plod bio kvalitetan i kako bi zadovoljio na tržištu.

 

About redakcija novina

Scroll To Top