Aktuelno
You are here: Home / Crna hronika / Zbog prijetnji da će se ubiti, demobilisani borac uvjetno kažnjen uvjetno na šest mjeseci    

Zbog prijetnji da će se ubiti, demobilisani borac uvjetno kažnjen uvjetno na šest mjeseci    

Danas, u Općinskom sudu Kalesija, pred sudijom Hajrudinom Livadićen, saslušan je demobilisani borac Armije RBiH Salih Zulfić, zvani Čali, koji je 26. novembra 2015. godine upao na sjednicu Općinskog vijeća Kalesija i prijetio da će izvršiti samoubistvo. Tog dana je u salu ušao sa nožem u ruci, koji je držao sebi pod vratom. Tražio je da mu se pomogne jer nema šta da jede. Zulfić je prislonio nož na svoj vrat i prijetio da će se zaklati ukoliko neko ne obeća da će se njegovo pitanje riješiti. Uz asistenciju nekih vijećnika i policije, Salih Zulfić se ipak smirio i odustao od suicida.

zulfic1

Zulfić je zbog svega toga okrivljen zbog kršenja Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije i krešnja Zakona o javnom redu i miru.

Iako smatra da nije kriv i da nikome nije, osim sebi, htio učiniti ništa nažao, Zulfić je na Sudu ipak prihvatio krivicu. Osuđen je minimalnom uvjetnom kaznom na šest mjeseci i 310 KM. Ukoliko u toku šest mjeseci ne počini nikakav prekršaj, neće morati platiti kaznu od 310 KM. Salih Zulfić je oslobođen i plaćana sudskih troškova, saznajemo od sudije Livadića.

– Bio sam u situaciji da nemam šta da jedem, bilo mi je dozlogrdilo i zato sam uradio to što sam uradio. Branio sam ovu državu, a sada živimo u ovoj nepravdi. Bolujem od PTSP-a, niko mi ništa nije pomogao. Ne znaju ovi na vlasti kako je to kad dođeš u situaciju da nemaš šta jesti. Možda bi bilo najbolje da me osude na smrt i tako me se riješe, kazao nam je Salih Zulfić nakon suđenja, pokazujući nam pohvalnice koje je dobijao kao pripadnik diverzantske jedinice.

zulfic

Iako je ranije putem lokalnih portala pozvao pripadnike boračkih organizacija da dođu ispred zgrade Suda i da mu pruže podršku, niko se nije odazvao, osim demobilisanog borca Mirzeta Jahića, koji je i sam imao sličnih problema.

– Ovo je nepravda i prema Salihu Zulfiću i prema svim borcima. Zbog toga sam odlučio i da osnujem novu boračku organizaciju, koja će se boriti za prava demobilisanih boraca, kazao je Mirzet Jahić.

About redakcija novina

Scroll To Top