Aktuelno
You are here: Home / Bosna i Hercegovina / Kalesijac Edin Ramić ministar za izbjeglice i raseljena lica

Kalesijac Edin Ramić ministar za izbjeglice i raseljena lica

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) na današnjoj sjednici u Sarajevu potvrdilo je imena, odnosno prijedloge ove stranke za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i ministre u Vladi FBiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

edin ramic sda

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović podsjetio je da je jučer konačno postignut dogovor tako da se sada u prilici da se formira Vijeće ministara BiH i federalna Vlada.

“Mislim da to moramo napraviti, po mogućnosti u narednoj sedmici, a najkasnije do kraja mjeseca. Mi smo danas jednoglasno izvršili odabir trojice ministara za federalnu Vladu i s jednim glasov protiv kandidate za Vijeće ministara”, poručio je Izetbegović.

Potvrdio je da je za ministricu za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH predložena Semiha Borovac, za ministra civilnih poslova Adil Osmanović, dok je za zamjenika ministra pravde predložen Nezir Pivić, dok kandidat za zamjenika ministra finansija Mirsad Žuga.

Izetbegović je potvrdio da je kandidat za federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, za ministra za izbjeglice i raseljena lica Edin Ramić, a za ministra unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

“Za ostala tri ministra, dakle, kandidati za obrazovanje i nauku, ministra obrta i poduzetništva kao i treći kandidat za ministra branitelja, invalida domovinskog rata bit će predloženi do ponedjeljka, 16. marta ove godine”, poručio je Izetbegović.

Mišljenja je da je “ovo jedan sasvim solidan kompromis za sve tri strane i za SDA”.

“Preko vikenda ćemo još razmotriti sve te stvari, mislim da ćemo u ponedjeljak ujutro imati rješenje”, kazao je Izetbegović.

SDA, kao najjača stranka, imat će i premijera Federacije BiH. Kandidat te stranke Fadil Novalić predložen je za poziciju federalnog premijera na sjednici Predsjedništva SDA još sredinom januara ove godine.

EdinRamicKandidat za ministra za izbjeglice i raseljena lica F BiH Edin Ramić rođen je 1975. godine u Kalesiji, a trenutno živi u Osmacima. Diplomirao je 2002. godine na Tehnološkom fakultetu u Tuzli, magistrirao 2007. na Ekonomskom fakultetu u Istočnom Sarajevu te doktorirao četiri godine poslije na Ekonomskom fakultetu u Zenici. Oženjen je sa Samirom sa kojom ima kćerku Kanitu i sina Imrana. Ramić je član Stranke demokratske akcije (SDA) od 1993. godine, a član je Predsjedništva Stranke od 2013.

Od 2000. do 2004. godine radio je u općinskoj službi u Osmacima, da bi potom postao i načelnik ove općine, osvojivši 1.180 glasova. Opozvan je sa mjesta načelnika na referendumu 2006. godine.

Tada postaje delegat u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) i predsjedavajući Kluba Bošnjaka. Od 2010. godine bio je savjetnik u Kabinetu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Izabran je za docenta na Ekonomskom fakultetu u Zenici 2012. godine. Na općim izborima 2014. Ramić je kao kandidat koalicije Domovina osvojio mjesto u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

About redakcija novina

Scroll To Top