Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Kalesijski borci traže da se 23. maj, dan kada je oslobođena Kalesija. uvrsti među značajne datume za područje TK-a  

Kalesijski borci traže da se 23. maj, dan kada je oslobođena Kalesija. uvrsti među značajne datume za područje TK-a  

U organizaciji BZK „Preporod“, u Kalesiji je održan okrugli sto na kojem je razgovarano o Nacrtu zakona o obilježavanju značajnih datuma i ličnosti za područje Tuzlanskog kantona. Na okruglom stolu prisutni su bili predstavnici boračkih udruženja: Ćazim Huremović, predsjednik Patriotske lige Kalesija, Mirzet Alić, predsjednik Organizacije demobilisanih boraca „23. maj“ Kalesija, Mumin Avdić, predsjednik Organizacije Ratnih vojnih invalida Kalesija, i Sudin Đedović, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca Kalesija, te Halil Jahić, ratni komandant 241. sprečanske muslimanske brigade „Gazije,  i vijećnici Ferid Smajić i Muhamed Alić.

borci

Teočak i Sapna su bili u potpunom okruženju

 Učesnici okruglog stola su bili izirčiti u stavu da je nedopustivo da do sada među datumima od značaja za Tuzlanski kanton nije bio uvršten 23. maj, dan kada je oslobođena Kalesija.

– Kalesija je prvi oslobođeni grad. Mora se uvrstiti i dan kada je oslobođen prvi grad u BiH. Do njenog oslobađanja, i Teočak i Sapna su bili u potpunom okruženju. Da nije Kalesija oslobođena, veliko je pitanje šta bi bilo sa Teočaka i Sapne. Isto tako, kada su početkom agresije pali Bijeljina, Vlasenica, Zvornik, kalesijski borci su zaustavili dalje nadiranje agresora i spriječili njihovo spajanje sa jedinicama tzv. „JNA“, koje su još uvijek bile stacionirane na Aerodromu Dubrave i u kasaranama u Tuzli, kazano je na okruglom stolu.

broci1

Zahtjev Ministarstvu za boračka pitanja

 Zaključeno je da boračka udruženja upute zahtjev Ministarstvu za boračka pitanja Vlade Tuzlanskog kantona, koje je predlagač zakona, i Skupštini TK-a da se u zakon obavezno uvrsti 23. maj, dan kada je oslobođena Kalesija.

Kalesijski borci smatraju da bi se među datume i događaje značajne za Tuzlanski kanton mogla uvrstiti i Bitka na Lisači, u kojoj izvojevana jedna od najveličanstvenijih pobjeda Armije RBiH. U toj bici, koja je vođena od 8. do 23. novembra pripadnici Armije R BiH zarobili su 61 agresorskog vojnika i oslobodili kotu Lisača sa koje su agresori kontrolisali skoro cijeli Tuzlanski kanton.

About redakcija novina

Scroll To Top