Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Kalesijsko nagradno pitanje: Koliko SDA ima vijećnika?

Kalesijsko nagradno pitanje: Koliko SDA ima vijećnika?

Općinsko vijeće Kalesija ima 27 vijećnika. Na početku, nakon Lokalnih izbora 2012. godine, najviše vijećnika je imala SDA – 8, SDP je imao 6, Stranka radom za boljitak 3, SBB, Stranka za BiH i BPS po dva, A SDA, SEP (Snaga ekonomskog pokreta) i SDU su imali po jednog vijećnika.

11077861_10206248820609385_1086842383_nUz njih, u sastavu Vijeća bio je i predstavnik nacionalnih manjina Meho Suljkanović, koji se izjasnio kao Turčin. Danas, kada je riječ o stranačkoj pripadnosti vijećnika, malo ko bi mogao dati tačan odgovor na pitanje, recimo, koliko vijećnika ima SDA.

Sena Musić, Selmir Buljkić i Mirsad Kukić

 Rekli smo već da je na startu SDA imala 8 vijećnika. Uoči prijevremenih izbora došlo je do podjele unutar SDA i 4 vijećnika ove stranke: Mujo Mešanović, Mujo Mujkić, Nihad Hamzić i Sena Musić bili su veliki protivnici Nedžada Džafića, tadašnjeg predsjedavajućeg Vijeća i zvaničnog kanidata SDA za načelnika na nedavno održanim prijevremenim izborima, koji je i predsjednik SDA Kalesija. Ova četverica vijećnika čak su zagovarali i smjenu svoga stranačkog šefa sa mjesta predsjedavajućeg OV. Kasnije će SDA Kalesija isključiti iz svojih redova Muju Mujkića, ali će Centrala u Sarajevu poništiti ovu odluku. Kada je nakon prijevremenih izbora za načelnika pobijedio Nedžad Džafić, trojica vijećnika: Mujo Mešanović, Mujo Mujkić i Nihad Hamzić su „povukli ručnu“, ali Sena Musić i nakon izbora ne priznaje Nedžada Džafića kao svoga kandidata i svoga načelnika. Tako barem piše u komenatrima po društvenim mrežama. Ako Džafić nije njen načelnik, postavlja se pitanje, da li je Musićka još uvijek u SDA.

Čak i da Sena Musić nije više član SDA, ova stranka i dalje ima najmanje 8 vijećnika. Naime, uoči samih prijevremenih izbora Selmir Buljkić, dotadašnji član SDP-a, potpisao je pristupnicu u SDA. U medijima je objavljivano da je njegov transfer iz SDP-a u SDA završio Mirsad Kukić.

 Selimović i Mehmedović

 Uoči nedavnih izbora najavljen je prelazak u SDA i vijećnika Kasima Selimovića, koji je u Vijeće ušao kao član Snage ekonomskog pokreta. Iako je transfer Kasima Selimovića, vlasnika firme „Piemonte“, najavio i Nedžad Džafić, predsjednik kalesijske SDA, on još uvijek nije ozvaničen pa ostaje nedoumica da li je Selimović u SDA ili SDP-u.

No, ovdje se priča sa nepoznanicama i nedoumicama ne završava. „Sporan“ je i vijećnik dr. Asim Mehmedović. On je nekad već bio član SDA, ali je u Općinsko vijeće ušao kao član BPS-a da bi kasnije prešao u Stranku za BiH. Uoči prijevremenih izbora za načelnika Asim Mehmedović je zdušno radio za Džafića. Iako se priča da se odbjegla ptica vratila svome jatu, ni u ovom slučaju nema zvanične potvrde da se Mehmedović vratio u SDA. Ali, zato ima priča da je Asim Mehmedović glavni kandidat za poziciju direktora Doma zdravlja Kalesija, koja pripada SDA.

Odgovor na pitanje koliko SDA ima vijećnika sigurno traži i sam Nedžad Džafić, predsjednik SDA, koji je novi kalesijski načelnik.

About redakcija novina

Scroll To Top