Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Saračani nastavljaju rad na uređenju svoga izletišta

Saračani nastavljaju rad na uređenju svoga izletišta

Jedna od najmlađih MZ na području općine Kalesija, Sarači slovi za jednu od uređenijih sredina. Naime, u ovoj MZ u posljednje vrijeme okončano je nekoliko značajnih projekata za dobrobit cijelog njenog stanovništva.

Nakon izgradnje džamije sa munarom i objekta za potrebe MZ-e, urađena je ulična rasvjeta dužine  6 km, asfaltirani putevi, izgrađen vodovod, otvoreni putevi za preko 50 parcela u polju koje nisu imale put i još mnogo toga.

Prema riječima Sakiba Hasanovića, predsjednika Vijeća MZ-e Sarači – Lipovice , ovi projekti su realizovani zahvaljujući velikom angažmanu i odricanju mještana Sarača, koji su od početka imali veliku podršku općinske vlasti.

“U svemu su nam velika podrška bili općinski načelnik Rasim Omerović i kompletna općinska struktura, kao MIZ Kalesija, te mnogi intelektualci i istaknute ličnosti iz javnog i političkog života bez obzira na politička i svaka druga opredjeljenja”, istakao je Hasanović.

On dalje navodi da ideja za uređenje izletišta postoji već nekoliko godina, ali da je prioritet bilo rješavanje infrastrukturnih projekata u Saračima.

Lokalitet sada,  već atraktivnog izletišta se nalazi u Saračima, iznad zaseoka Brdo. Ove godine se ta ideja aktivirala od samih mještana ove MZ-e.

“Već nekoliko subota se održavaju  radne akcije na uređenju izletišta. Moramo se pohvaliti da je odziv na akcije uvijek između 30-50 ljudi. Ono što nas raduje jeste da su u akciju uključeni mještani svih generacija, od djece i omladine do onih najstarijih. Jedan dio je već uređen. Svakodnevno ovo izletište posjeti desetine mještana ali i i onih iz drugih mjesta. Posla je još mnogo ali mi ne odustajemo”, naglašava Hasanović.

Podršku mještanima Sarača su do sad iskazali delegacija Eko-zelenih Tuzlanskog kantona, prof. dr. Muhamed Omerović, predsjednik saveza Eko-zelenih TK-a, dr. sc. Ešo Bećirović i mr. Mirsad Bakalović , a naglašavaju da nije izostala pomoć od strane predstavnika političkog i javnog života općine Kalesija, prije svih Nedžada Džafića, predsjedavajućeg Općinskog vijeća i predsjednika SDA Kalesija,  Hajrudina Huseinovića, sekretara OV i Zijada Kulanića, pomoćnika općinskog načelnika.

Eko-zeleni su   MZ-i Sarači-Lipovice poklonili oko 200 sadnica četinara: crnog i bijelog bora i smrče, te 50 sadnica jasena.

Sakib Hasanović, navodi da su iz Eko-zelenih TK su obećali  da će uraditi idejni projekat izletišta “Paljevine” kako bi se stvorili uslovi za apliciranje kod raznih fondova i organizacija,  jer izletište se prostire na oko 200 dunuma, tako da će svaka pomoć dobro doći.

Hasanović je kazao da je nova akcija uređenja planirana za subotu 29.marta u devet sati.izletiste 7

saraci5saraci4saraci3saraci2saraci1

About redakcija novina

Scroll To Top