Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / U deminiranju terena na području kalesijske općine učestvuju i pripadnici Oružanih snaga BiH

U deminiranju terena na području kalesijske općine učestvuju i pripadnici Oružanih snaga BiH

Predstavnici Oružanih snaga BiH, na čelu sa brigadnim generalom Sakibom Forićem,  zamjenikom komandanta operativne komande Oružanih snaga BiH, u Gornjoj Kalesiji, na lokalitetu Kazin tuk, predstavili su rad 2. deminerske čete Deminerskog bataljona pri Oružanim snagama BiH. Osim generala Forića, govorili su još i pukovnik Ćerim Rastoder, kapetan Edin Mešić, komandir 2. deminerske čete, kalesijski načelnik Rasim Omerović i Zdenko Tadić, direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Tuzlanskog kantona.demineri

Kapetan Edin Mešić je kazao da se trenutno se radi na deminiranju poljoprivrednih površina na lokalitetu Kazin tuk, koji se nalazi na spoju općina Kalesija i Osmaci. Sa radom su počeli 10. marta, a do 18. aprila planiraju predati 56 hiljada metara kvadratnih deminiranog zemljišta.

Demineri su prošli pripreme, dobili opremu  i izvršeno je servisiranje mašina. Pohvalio se Edin Mešić i da je 2. deminerska četa prošle godine prebacila plan za 12 posto.

 

11 miliona metara kvadratnim pod minama

 

Od Fikreta Križevca, općinskog koordinatora za deminiranje, saznali smo da je u Kalesiji pod minama bilo čak 11 miliona metara kvadratnih zemljišta. Do sada je deminirano 1,26 miliona kvadratnih metara. U poslijeratnom periodu zabilježeno 12 minskih incidenata, sa tri smrtna slučaja, devet ranjavanja, a bilo je i uginuća stoke.

Križevac je naveo i da su sve rizične površine stopostotno obilježene, ali da, nažalost, ima nesavjesnih građana koji uklanjaju i uništavaju trake kojima se obilježavaju minska polja.

Oružane snage BiH na području kalesijske općine planiraju do kraja godine deminirati oko 800 hiljada metara kvadratnih zemljišta. Deminiranje se vrši pomoću specijalne mašine MH05, ali i manuleno, ručno, i pomoću pasa specijalno obučenih za detekciju metala.

psi

Zbližavanje općina iz dva entiteta

 

General Sakib Forić je kazao deminiranjem terena Oružane snage pomažu narodu.

– Mi imamo ovakva 33 tima koji rade na 20 lokaliteta, od Bihaća, Sanskog Mosta, pa do Gradačca, Kalesije, Banovića, Orašja…. Impresioniran sam onim što radi ovaj tim. Hvala Bogu, nema povreda. Radimo društveno koristan posao. Povećavamo sigurnost građana, dajemo poljoprivredno zemljište na upotrebu i na taj način opravdavamo sredstva koja se ulažu u Oružane snage. Posebno radimo na projektima koji zbližavaju i spajaju općine iz dva entiteta. Imamo vrlo dobru saradnju s Općinom Kalesija i sa Civilnom zaštitom, kazao je brigadni general Sakib Forić.

Kalesijski načelnik Rasim Omerović izrazio je zahvalnost Oružanim snagama BiH i Civilnoj zaštiti, i federalnoj i kantonalnoj. Istakao je da je Kalesija, kada je riječ o zagađenosti minama, nažalost, među prvim općinama u BiH.  Dodao je da će ove godine biti oslobođeno više od milion metara kvadratnih zemljišta.

generaldeminiranje 1Zdenko Tadić, direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite TK, je kazao da na području Tuzlanskog kantona pod minama ima 91 milion metara kvadratnih zemljišta. U prosjeku se deminira 1,5 miliona kvadratnih metara, što je više nego u bilo kom drugom dijelu države. Ove godine očekuje rekord u deminiranim površinama. Kazao je i da su Oružane snage najstabilniji resurs za deminiranje.

 

Mladi demineri

 

Među deminerima smo zatekli i Nikolu Cvjetanovića (24) sa Pala, jednog od mlađih deminera. Ovim poslom bavi se tek jednu godinu. Nešto stariji je Brano Prgota (26) iz Kiseljaka. On je već 3 godine na ovim poslovima. Radi sa psom po imenu Tom, starim tri godine.  Do sada, kako kaže, hvala Bogu, nije bilo nikakvih problema prilikom deminiranja.

nikola

 

About redakcija novina

Scroll To Top