Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Dvije godine uspješnog rada prve bh. solarna elektrane: Proizvedeno 30 posto više energije nego što je planiramo

Dvije godine uspješnog rada prve bh. solarna elektrane: Proizvedeno 30 posto više energije nego što je planiramo

Ovih dana navršile su se pune dvije godine od počeka rada prve bosanskohercegovačke solarne elektrane.  Preduzeće “Eko energija” iz Kalesije je 504 solarna panela SE, ukupne površine 838 m2, instaliralo na krovu kalesijske sportske dvorane, koja je još u izgradnji.

10151072_10203485674492459_1800961489_n

Direktor „Eko energije“ Selmir Fatić zadovoljan je radom elektranu u koju je uloženo 800.000 KM,  a čija je godišnja proizvodnja struje dovoljna za zadovoljavanje potreba 100 domaćinstava.

 

Uskoro i hidroelektrana

 

– Do sada je proizvedeno 326.000 kWh, što je 30 posto više od planirane proizvodnje. To se postiže zahvaljujući činjenici da je instalirana najkvalitetnija operma. Dnevna proizvodnja iznosi do 900 kw, a to sve zavisi od vremenskih prilika, odnosno od količine sunčevih zraka, kazuje nam Selmir Fatić, dodajući da nije bilo nikakvih problema u radu.

Da solarna elektrana uspjeno posluje, govori i to što firma „Eko energija“ planira raditi mini hidroelektranu.

– Uz to, radit ćemo još jednu solarnu elektranu do 150kw dnevne proizvodnje. Naša firma radi i projekte za elektrane,  a vršimo i gradnju elektrana za druge po principu ključ u ruke. Ovakvi projekti zahtjevaju ulaganja, ali je zato dobit sigurna. I što je najvažnije proces proizvodnje je vrlo jednostavan i ne traži dodatna ulaganja, kao što su nabavka mašina, sirovina i svega drugog što vam je potrebno u nekom drugom biznisu, kaže Fatić.

 

Direktor ima vremena i za utakmice

 

S obzirom da cijeli proces proizvodnje opslužuje samo jedan uposlenik, mladi direktor Selmir Fatić ima vremena i da prati utakmice naše reprezentacije. Dobar je prijatelj sa našim reprezentativcem Miralemom Pjanićem.

pjanic i fatic

– Mire je moj dobar prijatelj. Odličan je igrač, ali još bolji momak. Pratim svaku utakmicu bh. reprezentacije. Bio sam nedavno i u Austriji. Nažalost, izgubili smo, no ne sumnjam da će Pjanić, Džeko i ostali biti pravi u Brazilu, kaže nam uspješni direktor „Eko energije“ i veliki navijač naše reprezentacije Selmir Fatić.

Kalesija.com

About redakcija novina

Scroll To Top