Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Jučer napravljena čistka u Kalesiji (FOTO)

Jučer napravljena čistka u Kalesiji (FOTO)

I Kalesija se jučer uključila u ekološku akciju “Let's do it – očistimo zemlju za jedan dan”. Promjenjivo vrijeme sa kišom je neke spriječilo da se odazovu akciji, ali, u cjelini gledano, i za ovogodišnju akciju se može reći da je bila uspješna. Koordinator za općinu Kalesija bio je i diplomirani inžinjer zaštite okoline Muhamed Imamović iz Donjih Vukovija. I on je zadovoljan onim što je urađeno u toku jučerašnjeg dana.

prnjavor7

Da bi sve prošlo kako treba, angažiran je 21 korodinator. Praktično svaka mjesna zajednica je imala svog koordinatora. Obezbjeđene su rukavice za sve učesnike,  a i plastične vreće za prikupljanje otpada. Također, u saradnji sa JKP Komunalac Kalesija obezbijeđen je i odvoz prikupljenog otpada na deponiju kod Visa.

jajici

Posebno uspješna akcija bila je na području mjesnih zajednica Prnjavor, Gornji Rainci, Memići, Jajići, Gornje Hrasno, Lipovice i Kikači.

lipovice

U Gornjim Raincima Miralem ef. Pjanić, koji je bio i koordinatora za ovu mjesnu zajednicu,  je u akciju uključio i polaznike mektebske nastave. Kako kaže, nije ih trebalo puno ubjeđivati jer i sami znaju da vjera od svih nas traži i zahtjeva čistoću. Osim najmlađih, u akciji čišćenja Kalesije učestvovali su i oni stariji, pa i penzioneri, koji su, uprkos godinama, bili primjer mlađima kako ponekad treba biti i društveno aktivan.

prnjavor

Tokom jučerašnje akcije uklonjene se mnoge manje nelegalne deponije. Čistile su se javne površine, naročito one u centru mjesnih zajednica, prostor oko objekta mjesnih zajednica, oko džamija, oko spomen-obilježja i korita loklanih rijeka i potoka, kao što je to zabilježeno u Prnjavoru. U Jajićima su, kako je istakao diplomirani pravnik Juso Hamzić, koordinator za ovu mjesnu zajednicu, ove godine imali znatno manje posla jer su prošle godine također učestvovali u ovoj akciji i očistili svoje naselje.

Inače, ovo je treća godina kako se u Kalesiji realizira ova globalna ekološka akcija.

memici5

Koordinator za općinu Kalesija Muhamed Imamović je zadovoljan i ovogodišnjim učinkom. Kako kaže, uspjeh ove akcije ne sagledava se i ne mejri se samo u količinama prikupljenog otpada i uklanjanju divljih deponija, već i u podizanju svijesti o nužnosti očuvanja životog okoliša, a i u shvatanju građana, naročito onih mlađih, da moraju biti aktivniji, poduzetniji i da i sami moraju nešto učiniti kako bi stvorili bolji ambijent življenja za sebe i za druge.

prnjavor4

prnjavor3

prnjavor2

jajici2

jajici1

jajici

memici6

About redakcija novina

Scroll To Top