Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Klub osnivača i aktivista SDA Kalesija 1990: Pozivamo predsjednika Izetbegovića da se uključi u spašavanje SDA u Kalesija

Klub osnivača i aktivista SDA Kalesija 1990: Pozivamo predsjednika Izetbegovića da se uključi u spašavanje SDA u Kalesija

Kao osnivači i aktivisti SDA iz vremena prvih višestranačkih izbora, i kasnije, iskazujemo zabrinutost zbog aktuelne situacije u kalesijskoj SDA, u kojoj već duži period vlada nejedinstvo.
Nakon prošlogodišnjih stranačkih izbora očekivali smo promjene na bolje, ali je došlo do novih podjela.

Iako je to bilo prvo obećanje predsjednika OO SDA Kalesija, Halila Jahića, nije uspio spriječiti pdojele unutar Kluba vijećnika.
Neodržavanje sjednica Općinskog odbora i drugih organa i Komisija stranke, kao i imenovanje u upravne i nadzorne odbore ustanova i institucija bez poštivanja stranačke procedure su samo neki u nizu narušavanja Statuta.
Tolerisanje nerada općinskog načelnika i općinskih službi je odraz neefikasnog rada.
Kršenje Statuta SDA je narušeno i uvođenjem povjereništava u Mjesne ogranke SDA Kalesija koji su bili aktivni.
Nije održana niti godišnja izvještajna Skupština, što također predviđa Statut SDA.

Kao posljedica svega navedenog došlo je do gubljenja većine u OV.

Članovi SDA, a i cijela javnost, trebaju znati da nerad načelnika, općinskih službi, nevođenje računa o interesu građana, uz zahtjev za povećanje plaća, i obezbjeđenje “bijelog hljeba” (po isteku mandata) su osnovni uzrok gubljenja većine ovakve SDA u OV Kalesija.
Ovome je itekako doprinijeo predsjednik Jahić, koji ne samo da nije spriječio sve gore navedeno, nego je bio jedan od zagovornika istog.

sda

Vrhunac svoje nesposobnosti, a i ljudske podlosti, predsjednik stranke Halil Jahić je iskazao sa prijedlogom iskljuljučenja potpredsjednika Seada Džafića, iako on vrlo dobro zna da od tog isključenja nema ništa, jer isto nije u skladu sa Statutom (Član 23), ali čini sve da zbuni i onemogući kandidaturu Seada Džafića za načelnika.
Potpredsjendika je izabrala Skupština stranke, te ga samo Skupština može razriješiti sa ove funkcije, a nikako Izvršni odbor.

Zbog toga pozivamo predsjednike mjesnih ogranaka da ne podlegnu pritiscima, i da kako se ranije izjašnjavala većina mjesnih ogranaka, predlože Seada Džafića za kandidata.

Gore navedenim potezima su ugrožene temeljne vrijednosti na kojima je zasnovana Stranka demokratske akcije.
Pozivamo predsjednika SDA BIH, Bakira Izetbegovića, da dođe u Kalesiju, da zaštiti članove i kadrove SDA od nestatutarnog rada predsjednik Općinskog odbora, Halila Jahića, i spasi SDA u Kalesiji od daljeg propadanja.

 

Klub osnivača i aktivista SDA Kalesija 1990
Kalesija, 08.04.2016.

About redakcija novina

Scroll To Top