Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Ko je predsjedavajući OV Kalesija: Muhamed Alić ili Esad Čanić?

Ko je predsjedavajući OV Kalesija: Muhamed Alić ili Esad Čanić?

U četvrtak je održana 34. sjednica Općinskog vijeća Kalesija. Nakon te sjednice ne zna se ko je predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija. Naime, u jednom trenutku, dok je za govornicom bio Zijad Suljkanović (Narodna stranka RZB), koji je vrijeđao kolege vijećnike, Esad Čanić (S BiH), dotadašnji predsjedavajući Općinskog vijeća, je prvo nekoliko puta upozorio Zijada Suljkanovića da ode na svoje mjesto, a nakon što to Suljkanović nije poslušao, Čanić je rekao da prekida sjednicu i zašao iz sale za sjednice. Za njim je krenulo još 12 vijećnika.

esad_muhamed

Nova većina

Međutim, u sali je ostalo 14 vijećnika, koji su činili novi većinu i koji su nastavili sa radom. U nastavku sjednice predsjedavala je Kadira Suljkanović (Narodna stranka RZB), zamjenica predsjedavajućeg OV Kalesija. Članovi nove većine su prvo usvojili odluku o smjeni Esada Čanića sa mjesta predsjedavajućeg, da bi nakon toga za novog predsjedavajućeg izabrali doc. dr. Muhameda Alića (A SDA).

Muhamed Alić je danas, dolazio u zgradu Općine.

– S obzirom da sam prihvatio da funkciju predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kalesija obavljam na volonterskoj osnovi, došao sam da dogovorim termine svojih dolazaka, kada bih potpisivao određene akte. Nastojao sam stupiti u kontakat i sa Ismetom Mešićem, načelnikom po ovlaštenju, da dogovorimo dalju saradnju, ali njega nije bilo u zgradi Općine, kazao je Muhamed Alić.

Čanić: Nastavak nelegalan; Alić: Nije bilo razloga za prekid

No, Esad Čanić tvrdi da je on i dalje predsjedavjući Općinskog vijeća Kalesija.

– Ja sam sjednicu prekinuo. Nastavak sjednice je nelegalan i ja sam i dalje predsjedavajući Vijeća, sve dok se na nekoj novoj sjednici eventualno ne desi drugačije, kazao nam je Esad Čanić.

Muhamed Alić smatra da Čanić nije ispoštovao proceduru prije prekida sjednice i da su zbog toga nastavili sa radom.

– Imali smo situaciju da je na zasjedanje Općinskog vijeća upao borac sa nožem pod grlom prijeteći da će se zaklati pa smo opet nakon toga nastavili sa radom. Zijad Suljkanović jeste neprimjereno postupio, ali nije bilo nikakvog razloga za prekid sjednice, kaže Alić.

Očigledno je da će uslijediti pravna zavrzlama u vezi sa mjestom predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kalesija.

About redakcija novina

Scroll To Top