Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Nastavnici priredili iznenađenje za Azru Mešić, najbolju učenicu OŠ Rainci Gornji

Nastavnici priredili iznenađenje za Azru Mešić, najbolju učenicu OŠ Rainci Gornji

azra

U vremenu kada se znanje, trud i odricanje na razne načine podcjenjuju, degradiraju pa i omalovažavaju, neobičan je i hvale vrijedan gest i poklon koji su najboljoj i najuspješnijoj učenici u OŠ Rainci Gornji, Azri Mešić, priredili njeni nastavnici.

Azra je u prethodnim sedmicama svoju školu predstavljala na većini općinskih takmičenja, te osvojila prvo mjesto iz hemije, engleskog jezika i matematike, a iz hemije je nakon toga bila najbolja i na kantonalnom takmičenju.

Svjesni općeg statusa obrazovanja u društvu a i, najblaže rečeno, maćehinskog odnosa obrazovnih institucija prema talentima, vrijednim i dobrim učenicima, grupa Azrinih nastavnika je odlučila da joj pokaže da njeni rezultati nisu prošli neprimijećeni i da njen trud i zalaganje ipak cijeni još neko osim njene porodice.
Na inicijativu nastavnice hemije, Sene Musić, njihova najbolja učenica je dobila čestitku od, kako kažu, ponosnih nastavnika.

Osim zahvale, iznenađena Azra je od grupe nastavnika koji su na najdirektniji način učestvovali u njenom obrazovanju iz pomenutih predmeta, kao i njene učiteljice, dobila i novčanu nagradu, čiji je cilj bio omogućiti pokrivanje troškova maturske ekskurzije. Sama učenica je bila više nego zatečena ovim gestom, a podjednako cijeni novčanu i simboličnu nagradu.

Azra Mešić sa nastavnicama OŠ Rainci Gornji

Kruna ove priče je osjećaj satisfakcije koju su podjednako osjetili učenica i njeni nastavnici.

I jedna i druga strana je svjesna da ovakvi rezultati ne dolaze sami od sebe i da je neophodno jako puno rada i odricanja i jednih i drugih. Redovno se žrtvuje slobodno vrijeme, a nerijetko i materijalna sredstva, a zauzvrat se od nadležnih ustanova i institucija, od škole preko pedagoškog zavoda do ministarstva, dobije vrlo malo pomoći bilo kakve vrste, pa se učenici, njihovi roditelji i nastavnici dovijaju na razne načine kako bi se djeci bar obezbijedio prijevoz do mjesta takmičenja, kada već o konkretnijoj pomoći i ozbiljnijim nagradama niko i ne razmišlja.

Nekoliko nastavnika OŠ Rainci Gornji danas je pokazalo da su pojedinci u našoj državi ipak često angažovaniji i bolje organizovani od mnogih državnih institucija.

Mi im ovim putem pružamo podršku, a posebno Azri Mešić za njene dosadašnje uspjehe, i nastavnici Seni Musić za pomoć do najvećeg uspjeha kao i za samu inicijativu za dodjelu nagrade.

(NKP.ba)

About redakcija novina

Scroll To Top