Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / (NI)KO (NE)ZNA DA SU IZBORI: Sprovode li se demokratski izbori u Stranci demokratske akcije?!

(NI)KO (NE)ZNA DA SU IZBORI: Sprovode li se demokratski izbori u Stranci demokratske akcije?!

22. februara su održani vanredni Izbori za načelnika Općine Kalesija.
Sa 7.502 glasa jednoipogodišnji mandat je osvojio Nedžad Džafić (SDA), ispred protukandidata SDP-a Muhameda Osmanovića sa 7.121 glasom.
Skoro mjesec  dana Džafić je čekao certifikat CIK-a kako bi i zvanično preuzeo načelnički mandat.
Taj period načelnik Džafić je „prespavao“, iako se u SDA već mjesecima odvijaju pripreme za Kongres koji će se održati 26.maja.
Pripreme uključuju unutarstranačke izbore od najmanjeg nivoa, odnosno preko mjesnih ogranaka, pa do izbora novih predsjednika općinskih odbora.

sda sdp kalesija

Koliko simpatizera/članova SDA uopšte zna da se odvijaju izbori u njihovim mjesnim zajednicama?!

I dok je Džafić „spavao“, u Kalesiji niko nije znao kako će se odvijati situacija oko njegovog nasljednika na poziciji predsjedavajućeg Općinskog vijeća.
Nakon što je preuzeo načelnički mandat, Džafić je umjesto poslova oko Općine zaokupljen aktivnostima oko unutarstranačkih izbora, što je izazvalo nezadovoljstvo kod velikog broja vijećnika.
Još nije poznato ko će biti novi predsjedavajući OV, a na insistiranje drugih vijećnika ovo pitanje će biti riješeno na narednoj redovnoj sjednici zakazanoj za 30.april, jer je većina vijećnika procjenila da vanredna sjednica, sa jednom tačkom dnevnog reda – izbor predjsedavajućeg OV, neće biti niti zakazana.

Ono što je činjenica, veoma mali broj simpatizera SDA u Kalesiju uopšte i zna da se odvijaju unutarstranački izbori, odnosno da se do četvrtka (16.aprila) moraju sprovesti izbori delegata po mjesnim ograncima.
Iako bi, prema Statutu SDA, u cijeli proces trebao biti uključen što veći broj osoba, sve se odvija u uskim krugovima koje diktiraju članovi Izvršnog odbora stranke.
Dakle, osobe koje su odgovorne da nadledaju izborni proces, kako bi isti bio regularan, direktno utiču na neregularnost izbora.

Nermin Mešič


Sve dogovoreno: Džafić želi mladog Nermina Mešića za predsjednika?

Kako NKP.ba saznaje, vrh kalesijske SDA je već izrežirao stranačke izbore.
Nermin Mešić iz G.Rainaca i Halil Jahić iz Miljanovaca će, voljom vrha stranke,  formalno biti „nominovani“ ispred velikog broja mjesnih ogranaka, a nezvanično saznajemo da bi Jahić čak i odustao od kandidature kako bi Mešić postao novi predsjednik OO SDA Kalesija.
Nermin Mešić je medicinski tehničar, zaposlen  na UKC Tuzla.
Mešić je na proteklim lokalnim izborima bio na listi za Općinsko vijeće, ali nije izborio mandat vijećnika. Ipak, nakon što je Fetah Hujdur izborio poslanički mandat u Skupštini TK, Mešić je nakon Sene Musić postao drugi vijećnik koji je naknadno postao vijećnik SDA u ovom mandatu, a ovo mjesto mu je ustupio Zijad Šmigalović, koji je zbog poslovnih obaveza odustao od pozicije vijećnika.

Na terenu se već provodi ova ideja, i to od strane osoba koje čine Izvršni odbor stranke, što je kršenje Statuta SDA.

Povratak Rasima Omerovića?

Iako su mnogi skloni tvrdnji da je donedavni općinski načelnik i aktualni poslanik u Parlemntu FBiH, Rasim Omerović, pred političkom penzijom, odmah nakon završetka vanrednih izbora pojavile su se priče da će Omerović biti novi predsjendik OO SDA Kalesija.  Omerović je „otjeran“ iz kalesijske SDA, a iako je to možda bila i želja velikog broja Kalesijaca, Omerović se ne može pomiriti sa načinom na koji je udaljen sa političke scene u Kalesiji.
Protekli vikend Omerović je iz Sarajeva doputovao u „svoju“ Kalesiju, te obišao nekoliko SDA-ovaca u mjesnim ograncima, te tražio njihovu podršku u kandidaturi za predsjendika kalesijske SDA.

Iako su to mnogi obećavali,  činjenica je da problemi unutar kalesijske SDA nisu nestali nakon odlaska Omerovića. Sigurno je da će taj argument koristiti i sam Omerović.

Ko su sve kandidati za budućeg predsjednika OO SDA Kalesija

Pored pomenutih imena, Nermin Mešić, Halil Jahić i Rasim Omerović, u „igri“ je još nekoliko kandidata.
Iako su neki već odustali od trke, treba istaći kandidature Envera Agića iz Tojšića, Nijaza Karića iz Kalesije, i Ibrahima Sakića iz Kikača.

Također, pominje se i ime dr. Mugdima Bajrića iz G.Vukovija, koji je ostvario jedan od najboljih rezultata na proteklim Općim izborima.

Mugdim Bajrić može pokvariti planove Džafića i Izvršnog odbora?

Jedan od najobrazovanijih kandidata za Skupštinu TK na proteklim Općim izborima, dr. Mugdim Bajrić, je prema mnogima jedina osoba koja bi mogla dobiti podršku velikog broja mjesnih ogranaka SDA, bez obzira na želju vrha stranke.
Iako Bajriću mnogi spočitavaju da je u predizbornoj kampanji radio zajedno sa Rasimom Omerovićem, njegov angažman posle Izbora, ali i lobiranje Omerovića za ličnu kandidaturu, pokazuju da Bajrić i Omerović nisu na istim „frekevencijama“.

Iako nije izborio poslanični mandat u Skuptšini TK, Bajrić je dobio najveći broj glasova iz Kalesije, što je sigurno njegova prednost u odnosu na ostale kandidate.

sda kalesija 1990 1
Osnivači SDA bez ikakvog uticaja: Načelnik Džafić želi nekoga ko će biti ono što je on bio načelniku Omeroviću?!

Iako se vodeći ljudi SDA uvijek pozivaju na ranije zasluge ove stranke, u Kalesiji to nije slučaj kada je u pitanju kandidatura za predsjednika Općinskog odbora stranke.
Kako je potvrđeno za NKP.ba, osnivači i aktivisti SDA Kalesija su protiv režiranih izbora, u kojima će, prema njihovim riječima, Nermin Mešić postati novi predsjednik SDA Kalesija.

Mladi Nermin Mešić je svakako neko ko treba vrhu stranke, ali ne da bude nečiji poslušnik, čiji će zadatak biti da nosi stranački pečat i potpisuje ono što mu se kaže.

Da li Džafić nastavlja sa politikom Omerovića, pitaju se SDA-ovci koji su aktivno učestovali u predizbornoj kampanji, te u mnogome uticali da upravo Džafić bude kandidat SDA za načelnika Općine Kalesija.
Mnogi protivnici politike Rasima Omerovića su tvrdili da on kao načelnik ne poštuje instituciju predsjednika Općinskog odbora, koju je obnašao sadašnji načelnik Nedžad Džafić.
Čak je i sam Džafić to isticao, a svojim postupcima pokazuje da neće biti daleko od puta koji je trasirao Omerović.

 

Ko će nasliejditi Džafića na poziciji predsjednika OO SDA Kalesija?

26. aprila će biti poznato ime novog predsjendika OO SDA Kalesija

— Ime novog predsjednika OO SDA Kalesija bi trebalo biti poznato 26.aprila, kada ćedelegati iz mjesnih tajnim glasanjem birati između najmanje dva kandidata koje odobri Centrala SDA u Sarajevu, nakon što se do četvrtka (16.aprila) završi izborni proces u mjesnim ograncima.

Naravno, ako ste simpatizer i član SDA a niste  znali da su u vašoj mjesnoj zajednici stranački izbori, kontaktirajte vaše predstavnike.

.
(NKP.ba)

About redakcija novina

Scroll To Top