Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Poziv građanima da moraju uništavati ambroziju na svojim imanjima

Poziv građanima da moraju uništavati ambroziju na svojim imanjima

Najjači poznati alergen ambrozija prijeti stanovcima općine Kalesija, koji već godinama unazad pate od alergijskih reakcija upravo uzrokovanim ovim jakim alergenom.

Velike površine u Kalesiji pod ambrozijom

Ambrozija

NEON Televizija je i prošle godine pisala o datom problemu, ali rješenja i dalje nema, zbog toga Općina Kalesija poziva sve građane da preduzmu mjere obaveznog uklanjanja i uništavanja ovog alergena a u nastavku Vam prenosimo obavijest u cijelosti:

Već niz godina stanovnici naše općine pate od problema uzrokovanih alergijskim reakcijama na biljku ambrozija, ali i na druge alergene biljke.

Kako je naša općina u zoni koja ima vrlo veliku koncentraciju peluda ambrozije tokom cvjetanja ove biljke, potrebno je hitno preduzeti mjere za smanjivanje mogućnosti sazrijevanja biljke.

Zato apelujemo na građane  da u skladu sa  Odlukom o mjerama za sprečavanje širenja i uništavanje korovske biljne vrste ambrozija („Službene novine FBiH, broj: 51/09“),   preduzmu mjera obaveznog uklanjanja i uništavanja ambrozije.

Prema gore navedenoj Odluci obaveznici uklanjanja ambrozije su: vlasnici, posjednici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta, šuma i lovišta,  ovlaštenici upravljanja vodotocima i kanalima, te površinama uz vodotoke i kanale, ovlaštenici održavanja površina uz javne prometnice i željezničke pruge, te ovlaštenici upravljanja parkovima i drugim javnim zelenim površinama, i to u više navrata tokom vegetacijske sezone.

Da bi mjere ostvarile učinak potrebno je djelovati pravovremeno, odnosno prije vremena cvjetanja.

Budući da su najveći problem s ambrozijom  privatne parcele, molimo vlasnike da postupe sukladno gore navedenoj Odluci, jer se ne pridržavanje iste kažnjava novčanom kaznom.

About redakcija novina

Scroll To Top