Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Preminuo Hasan Šabanović, vođa izvorne grupe “Kalesijska trojka”

Preminuo Hasan Šabanović, vođa izvorne grupe “Kalesijska trojka”

Hasan Šabanović, legenda popularne izvorne grupe Kalesijska trojka, koja je u šezdesetim godinama “žarila i palila” Sjeveroistočnom Bosnom, izgubio je danas bitku za život. Nakon dužih zdravstvenih problema Šabanović je danas preminuo, a dženaza-namaz će se klanjati u petak nakon ikindije-namaza u kalesijskom naselju Palavre.

trojka

Hasan Šabanović je bio osnivač ove izvorne grupe zajedno sa Ramom Novačinovićem i Šabanom Salkićem. Ova izvorna grupa je u svoje vrijeme dostigla popularnost koju ni danas u njihovoj branši niko nije sustigao.

“Trojka” je svirala po sijelima, prelima, pilavima, vašarima, na svadbama… po svim mjestima, i lakše je nabrojati gdje nije nego gdje jeste… Snimili 12 ploča, svaka se i danas sluša od strane onih koji tu vrstu muzike vole.

Zbog Hasana i Kalesijske trojke u Kalesiju je svake godine dolazio i klasik bh. književnosti rahmetli Nedžad Ibrišimović, da uživa u etno melosu i sluša pravu, izvornu muziku. Jedne prilike, sjedeći za istim stolom, Hasan Šabanović je diktirao, a Nedžad Ibrišimović zapisivao tekst pjesme “Kad Ibro pođe zemlju da brani”. Za ovu pjesmu Ibršimović je rekao da je “Hasanaginica našega doba”.

sabanija 1

About redakcija novina

Scroll To Top