Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Spreča izlila pod Visom, blokiran put prema Jajićima,Civilna zaštita poziva i građane da se uključe

Spreča izlila pod Visom, blokiran put prema Jajićima,Civilna zaštita poziva i građane da se uključe

Obilne kišne padavine ali i snijeg donijeli su probleme kako građanima tako i uposlenicima Civilne zaštite Kalesija. Kako je za Kalesija online potvrđeno ekipe su od jutros na terenu, te se prave zapisnici o trenutnom stanju.

Za sada prema našim saznanjima nema ugroženih stambenih jedinica niti privrednih subjekata. Trenutno se prati vodotok rijeke Spreče koja se već izlila ispod Visa. Kiša koja je sinoć padala tokom cijele noći, ali i topljenje snijega prouzrokovali su prekid putne komunikacije prema naseljima Zelina, Jelovo Brdo i Gojčin.

Kako je za Kalesija online potvrđeno iz Civilne zaštite Općine Kalesija, kiša je opet pod nadvožnjakom prema ovim naseljima izlila tako da je onemogućen prolaz za manja vozila, koja se šalju na obilaznicu preko pruge u Prnjavoru.

Prema jutrošnjim mjerenjima nivo rijeke Spreče na mostu prema navedenim naseljima je 180 cm, a tačka preliva je 200 cm. Rijeka se izlila iz korita  u naselju Čanići.

voda1

Kada su u pitanju ostali putevi, oni su u većini slučajeva prohodni, no probleme pravi polomljeno drveće koje od težine snijega “puca” i time uzrokuje probleme vozačima. Trenutno je otežano saobraćanje u Jajićima, ali ekipe su već upućene kako bi sve sanirale. Vozačima se savjetuje da voze oprezno i da na put ne kreću bez odgovarajuće opreme.

Saopćenjem za javnost oglasila se Služba civilne zaštite općine Kalesija, u kojem obavještavaju građane općine Kalesija da su dužni, shodno članu 41.Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i meterijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, očistiti prepreke (polomljena drveća, pročistiti zapušene propuste itd.) koje su prouzrokovale snježne padavine. Sve probleme koje je snijeg izazvao potrebno je u što kraćem roku otkloniti, ispred stambenih, poslovnih i drugih objekata, kao i javnih i društvenih imanja u cilju preventivne zaštite, kao preduvjet za normalizaciju stanja životnog prostora. Civilna zaštita u saopćenju napominje da je lična i uzajamna zaštita građana, najmasovniji oblik pripremanja i organizovanog sudjelovanja građana u zaštiti i spašavanju i daje obavezu

jajici1

jajici3

About redakcija novina

Scroll To Top