Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / U subotu izbori u SDA u Kalesiji

U subotu izbori u SDA u Kalesiji

Kalesijska SDA koju u posljednje vrijeme „tresu“ razne afere te problemi u subotu bi trebala dobiti predsjednika Općinske organizacije. Za sada u igri su dva imena ratni komandant Halil Jahić te Nermin Mešić uposlenik UKC-a Tuzla i član SDA koji nije uspio izboriti mandat vijećnika u OV Kalesija na posljednjim izborima. Jedan od njih dvojice trebao bi na ovoj funkciji naslijediti Nedžada Džafića.

JAHIC_MESIC

Ko je čiji?

Pojedini članovi SDA su ranije upozoravali da se izbori unutar SDA ne provode na demokratski način. Ono što je problem svakako je i podatak da u stranci nemaju evidenciju kompletnog članstva, što je ostavilo mogućnost „manipulacije“ odnosno da odlučuju o predsjednicima MO i članovi drugih stranaka , što se i dešavalo na terenu. Halil Jahić je navodno sam svoj, i nije igrač nijedne struje unutar SDA, dok Nerminu Mešiću pripisuju povezanost sa linijom Nedžada Džafića sadašnjeg predsjednika stranke i aktuelnog načelnika. Navodno Džafić preko svojih delegata želi mladog Nermina Mešića da postavi na ovu poziciju kako bi izvršavao ono što se od njega očekuje.

Povratak Rasima Omerovića

Mnogi u stranci, nakon nekoliko poteza Nedžada Džafića razočarani njegovim stavovima, priželjkivali su povratak Rasima Omerovića na vrh stranke. Kako Kalesija online saznaje Rasim Omerović je u Gornjoj Kalesiji izabran za predsjednika MO SDA. Na sastanku na kojem je Omerović izabran za predsjendika čulo se i niz optužbi na sadašnjeg predsjendika kojeg smatraju odgovornim za „krizu“ koja ovu stranku potresa. No, Omerović iako je imaju namjeru da preuzme stranku u samom finišu je “povukao ručnu” te pustio da se stvari odvijaju kako su i režirane.

Sena Musić, Mujo Mujkić, Mujo Mešanović i Nihad Hamzić „čuvaju“ SDA

Linija u SDA koja je odana Nedžadu Džafiću za sve navodne dosadašnje opstrukcije unutar ove stranke krive vijećnike koji su naklonjeni Rasimu Omeroviću. Kao glavni protivnici stranke proglašeni su Mujo Mujkić, Mujo Mešanović, Nihad Hamzić te Sena Musić. Na jednom od Izvršnih odbora se čak donijela i Odluka o isključenju prve dvojice iz stranke uz obrazloženje da su „neposlušni“ te da su glasali protiv stranačkog čovjeka unutar Općinske izborne komisije, što je dodatno zateglo odnose unutar SDA, jer član Općinske izborne komisije ne smije biti član nijedne političke stranke. Međutim još uvijek nije zvanično Odluka objavljena o njihovom isključenju, jer kako nam je rečeno do toga neće ni doći jer bi bilo kršenje Statuta stranke.

Bilo kako bilo u subotu delegati SDA će birati novog predsjednika, a ostaje pitanje ko će biti i čiji će novi predsjednik biti?

About redakcija novina

Scroll To Top