Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Učenici ne shvataju ozbiljno problem maloljetničke delikvencije

Učenici ne shvataju ozbiljno problem maloljetničke delikvencije

U prostorijama Bosanskog kulturnog centra “Alija Izetbegović” Kalesija danas je u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova, a uz koordinaciju PS Kalesija odnosno odjela za rad policije u zajednici održano predavanje o temi “Maloljetnička delikvencija” za učenike Osnovne škole Kalesija.

O problemu maloljetničke delikvencije učenicima su govorile predstavnice MUP-a TK. Učenici su imali priliku da se upoznaju sa problemom seksualnih delikata, krađe, nasilja u porodici, ali i problemom zvanim “moderno doba”, odnosno interneta.

delikvencija_4

Pored predstavnika MUP-a TK predavanju je prisustvovao i Mehmedalija Hodžić koji je zadužen za rad policije u zajednici u okviru PS Kalesija a koji je i ranije u školama držao slična predavanja o ovoj temi.

Ono što zabrinjava je i informacija da učenici baš i nisu zauinteresovani za ovakve vidove predavanja, ali su se “zabrinuli” kada je bilo riječi o postojanju zatvora za maloljetnike koji čine krivična djela.

delikvencija_3

Najviše pažnje kod učenika izazvalo je predstavljanje problema vezano za internet, odnosno kreiranje lažnih facebook profila i vrijeđanje i prijetnje putem komentara koji su kažnjivi i veoma lako se dolazi do osoba koje to rade, putem istraga MUP-a TK.

 

About redakcija novina

Scroll To Top