Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Fikret Hodžić: „Moja osveta je moja knjiga“ /FOTO/ 

Fikret Hodžić: „Moja osveta je moja knjiga“ /FOTO/ 

fikU organizaciji Gradske biblioteke, u Kalesiji je održana promocija knjige “I JA SAM IZ SREBRENICE”, autora Fikreta Hodžića, voditelja i novinara TV Hayat. Preomociji je prisustvovalo oko 400 posjetilaca. Sala BKC-a bila je premala da primi sve one koji su željeli da prisustvuju predstavljanju knjige „I ja sam iz strebrenice“. Uz autora, o knjizi su govorili dr. Edin Ramić, ministar za izbjegla i raseljena lica u Vladi F BiH, i  Fahrudin Sinanović, direktor Gradske biblioteke Kalesija.

Sinanović je izrazio zadovoljstvo što se o Srebrenici govori i izvan mjeseca jula.

– Nažalost, Bošnjaci o Srebrenici uglavnom govore par dana prije i par dana poslije 11. ula. Srbi češće spomominju Srebrenicu kroz navijački slogan koji koriste mladi navijači „Nož, žica, Srebrenica“. To njihovi mladi pjevaju jer su ih tako naučili njihovi očevi. Šta ćemo mi i čemu ćemo mi naučiti svoju djecu? Nećemo ih učiti mržnji, ali moraju znati i ne smiju se zaboraviti ko je počinio genocid u Srebrenici i zbog toga nam trebaju knjige o Srebrenici, knjige o genocidu, kakave je i knjiga Fikreta Hodžića, kazao je, između ostalog Fahrudin Sinanović.

fik2

Edin Ramić je kazao da je Fikret Hodžić ovom knjigom uradio nešto veliko i za sebe i za druge.
– Velka je važnost pisane riječi kao trajnog svjedoka o ratnim dešavanjima na ovim područjima. Kvalitetnim književnim tekstom Fikret Hodžić je iskoristio svoju životnu priču kako bi ljudima približio patnje Srebreničana. Fikret Hodžić je primjer kako se može prkositi onima koji su činili genocid. On je svojim pisanjem ostavio trag o onome što se desilo u Srebrenici. Napisao je nešto što niko do sada nije, a to je priča iz ugla dječaka koji je jeo list bukve, sanjao krišku hljeba i preživio genocid, a zatim postao poznat, kazao je dr. Edin Ramić.

Fikret Hodžić je u svom emotivnom obraćanju kazao da je knjigu posvetio svojim roditeljima.

- Srebrenicu nisu ubili. Svi mi preživjeli Srebreničani smo dokaz da neprijatelj nije uspio u svojoj namjeri da nas sve pobijedi. Zato se knjiga zove „I ja sam iz Srebrenice“ jer hoću da kažem da nas ima živih. Moj uspjeh je moja osveta, a moja osveta je moja knjiga, kazao je, između ostalog, autor Fikret Hodžić, čije je obraćanje izmamilo suze kod mnogih posjetilaca.

Fikret Hodžić je mladima uputio nekoliko životnih poruka. Jedno od njih je i ona o značaju čuvanja porodice.

Koliko je zanimanje vladalo za ovu promociju i za Hodžićevu knjigu, najbolje kazuje podataka da je autor sat vremena poslije promocije potpisivao knjige. Inače, knjiga „I ja sam iz Srebrenice“ je najtraženija knjiga u BiH u protekle dvije godine.

fik1U programu je učestovao i hor ilahija i kasida “El-Aziz”.

hor1

Održavanje promocije pomogli su Općina Kalesija, UNIS TOK i Sead Džafić, te JU BKC „Alija Izetbegović“.

S obzirom na prisustvo velikog broja publike, slobodno se može reći da se u Kalesiji dogodila – knjiga.

fikret_8

fikret_10

 

About redakcija novina

Scroll To Top