Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / FOTO: Kritike urodile plodom, veliki broj građana općine Kalesija prisustvovalo obilježavanju bitke na Bijeljevcu

FOTO: Kritike urodile plodom, veliki broj građana općine Kalesija prisustvovalo obilježavanju bitke na Bijeljevcu

Prije 24. godine u mjestu Miljanovci kod Kalesije odigrala se, možda i najbitnija bitka za spas Tuzle ali i Bosne i Hercegovine. Kalesijski borci su u bitci na Bijeljevcu, potmognutim onima iz Tuzle, Živinica i Zvornika uništili dvije četničke brigade, valjevsku i borovsku.

Danas, 24. godine nakon ove bitne bitke, veliki broj građana općine Kalesija odalo je počast žrtvama proteklog rata učenjem fatihe, te polaganjem cvijeća na spomen obilježje.

IMG_2716

Mirsad Gutić, general Armije Republike BiH za NEON Televiziju rekao je da se ovom datumu treba više pažnje posvetiti, te da je i ove godine bitka na Bijeljevcu skromno obilježena.

-“Mlade generacije trebaju da znaju o kakvoj je bitci riječ, trebamo da govorimo mlađim generacijama o onom što nam se dogodilo, kako se ne bi nikada zaboravilo”, rekao je Gutić. 

BIJELJEVAC (16)

Na samom početku prisutnima se obratio načelnik općine Kalesija, Nedžad Džafić, koji je ovom prilikom istakao veličinu ove bitke za sve građane ove općine i kazao da se prošlost ne može i ne smije zaboraviti.

-“Ovo je jedan od najznačajnih datuma za općinu Kalesiju. Ovdje se odigrala sudbonosna bitka, prema mnogima najodlučujuća bitka za zaustavljanje neprijateljskih snaga. Naravno ja sam volio da je o samoj bitci neko govorio od učesnika, sjećam se tih dana i koristim priliku da se zahvalim svim borcima koji su tada dali svoj maksimalni doprinos kako bi se neprijateljske snage zaustavile”, kazao je Džafić u svom izlaganju.

Nakon polaganja cvijeća prisutni su se uputili u prostorije područne škole Miljanovci gdje je održana svečana sjednica Vijeća MZ Miljanovci.

Od  11. do 16.maja te 1992. godine snage SDS-a i JNA  užurbano pripremaju prodor prema Tuzli i Dubravama. Na njihovu žalost to im nije pošlo za rukom. 17. maja te jedinice od strane patriota Teritorijalne odbrane BiH zaustavljene su u Miljanovcima. Ta bitka je poznata kao bitka na “Bijeljevcu”. Kalesijski borci potpomognuti onima iz Tuzle, Živinica i Zvornika uništili su u potpunosti dvije četničke brigade, valjevsku te borogovsku. U borbama koje su tada vođene učestvovale su sljedeće jedinice: I bataljon Tojšići, II bataljon Gornji Rainci, III bataljon Kalesija, bataljon I tuzlanske brigade, Vukovijska četa, Samostalna četa Patriotske lige i dva voda minobacačlija.

Nakon tih borbi, četnici su doživjeli prvi poraz i Kalesija tako postaje 23. maja prvi oslobođeni grad u BiH. Najveći otpor pružili su četnici iz Dubnice, ali su i oni za tri dana poraženi.  U ovom selu je pronađena velika količina oružja i municije kao i sanitetskog materijala. Ovo je jasan pokazatelj da su članovi SDS-a još ranije prije početka oružanih sukoba oružjem obezbjedili Srbe u Dubnici i one u drugim kalesijskim mjestima.

Danas na mjestu ove bitke stoji  spomenik sa natpisom “Ovdje je odbranjena Bosna i Hercegovina”

 

About redakcija novina

Scroll To Top