Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / FOTO: Počinje rekonstrukcija stare džamije u Donjim Raincima

FOTO: Počinje rekonstrukcija stare džamije u Donjim Raincima

U ponedjeljak, 23. maja, u kalesijskom naselju Donji Rainci otpočela rekonstrukcija stare džamije, a sredstva za ovaj projekat izdvojio je vlasnik UNIS TOK-a Sead Džafić.

dzamija_6

“Pa ja sam rođen ovdje i često dolazim u ovu novu džamiju i vidio sam da ova džamija propada, pa sam odlučio da finansiram rekosntrukciju”, govori Sead Džafić.

On ističe da je ova džamija izgrađena 1958.godine i da su u njenoj izgradnji učestvovali njegov otac i djed, kao i komšije što je dodatni razlog zašto je krenuo sa rekonstrukcijom.

dzamija_3

Planirano je da nakon rekostrukcije u ovoj džamiji bude smještena biblioteka i vjerska literatura, a Džafić je najavio da će uraditi i solarne kolektore kako bi se džamija napajala električnom energijom.

Sakib Husejnović predsjednik Vijeća MZ Donji Rainci zahvalio se Džafiću za donaciju koju je obećao za džamiju, ali je također kazao da ovo nije prvi put da on investira u svoje mjesto te da bi i ostali privrednici trebali da slijede njegov primjer i da pomažu.

dzamija_7

Zadovoljstvo ovim projektom nije skrivao ni Nermin Spahić imam u ovom naselju koji je kazao da će obnova stare džamije biti jedan ukras iako se u njoj ne klanja namaz.

dzamija_4

dzamija_5

dzamija_1

 

About redakcija novina

Scroll To Top