Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / FOTO: U Kalesiji obilježen Dan borbe protiv fašizma

FOTO: U Kalesiji obilježen Dan borbe protiv fašizma

Održavanjem svečane sjednice Općinske organizacije Socijaldemokratske partije u Kalesiji te iščitavanjem referata od strane predsjednika Dževada Hadžića o borbi protiv fašizma otpočelo je obilježavanje 9.maja Dana borbe protiv fašizma.

Kako je za NEON Televiziju kazao predsjednik SDP-a Dževad Hadžić fašizam još u našoj državi nije iskorijenjen jer sve više je onih koji pokušavaju da vrate nazive ulica onih koji su sa saveznicima u Drugom svjetskom ratu činili zločine nad partizanima i drugim narodima, odnosno antifašistima.

Delegacija općine Kalesija predvođena načelnikom Seadom Džafićem položila je cvijeće na centralno spomen obilježje u Kalesiji, a zatim su to učinili predstavnici Udruženja antifašista Kalesije, te delegacija SDP-a.

“Pored Dana pobjede nad fašizmom mi danas obilježavamo i Dan Zlatnih ljiljana, najboljih sinova naše domovine. Mi ćemo se protiv fašizma uvijek boriti i borićemo se protiv onih koji imaju na umu da podjele našu državu”, kazao je načelnik Sead Džafić.

Džafić je također i onima koji proslavljaju danas Dan Evrope uputio čestitke. Nakon polaganja cvijeća u Kalesiji, delegacija je to isto učinila i na spomen obilježju ubijenim borcima NOR-a.

Sejfo Softić predsjednik Udruženja antifašista Kalesija kazao je da su na ovom mjestu ubijeni ljudi koji su došli u BiH kako bi se borili protiv Njemačke i okupatora, bježeći u šume i planine odakle su pružali otpor nadmoćnijim jedinicama.

Softić se zahvalio i načelniku Seadu Džafiću koji je prvi načelnik koji je odao počast i borcima NOR-a polaganjem cvijeća na spomen obilježje gdje je sahranjeno 37 partizana iz Drugog svjetskog rata.

 

About redakcija novina

Scroll To Top