Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / FOTO/Kalesijci se bijelim trakama sjetili se crnih i mračnih četničkih zločina u Prijedoru

FOTO/Kalesijci se bijelim trakama sjetili se crnih i mračnih četničkih zločina u Prijedoru

U organizaciji Regionalne Koordinacije bošnjačkih nevladinih organizacija, u Kalesiji je ove godine obilježen Dan bijelih traka. Kalesijska udruženja Korak, Proaktiva i Snaga nezavisne žene pozvali su građane da izađu na ulicu sa bijelom trakom oko ruke.

trak

Na njihov poziv odazvalo se više od stotinu Kalesijaca koji su šetnjom kroz grad sjetili se žrtava genocida u Prijedoru. Ispred JU BKC „Alije Izetbegović“ Kalesija okupljenima se obratio  predsjedavajući OV Kalesija Fadil Alić, a nakon šetnje kroz grad, ispred Šehidskog spomen-obilježja proučena je Fatiha i položeno cvijeće. Glavni imam Medžlisa IZ Kalesija Enver ef. Alić je kazao da se bijelim trakama oko rukava moramo sjećati crnih i mračnih četničkih zločina nad nedužnim Prijedorčanima.

U koloni koja je sa bijelom trakom oko rukava šetala kroz grad bio je i kalesijski načelnik Sead Džafić. Najstariji Kalesijac sa bijelom trakom oko rukava bio je 91-godišnji Pašan Omerbegović.

U povodu obilježavanja Dana bijelih traka u sali BKC-a prikazan je film „Prijedorska polja smrti“ Avde Huseinovića.

About redakcija novina

Scroll To Top