Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Literarni natječaj “Zavičajna priča”: Isnamu Taljiću prva nagrada

Literarni natječaj “Zavičajna priča”: Isnamu Taljiću prva nagrada

Poznati bosanskohercegovački književnik Isnam Taljić dobitnik je prve nagrade na literarnom natječaju za izbor najbolje kratke priče pod nazivom „Zavičajna priča“, koji je raspisala Gradska biblioteka Kalesija. Tako je odlučio žiti u sastavu: Hazim Karić, prošlogodišnji pobjednik natječaja, Fahrudin Sinanović, novinar i književnik, i Alma Osmanović, diplomirani žurnalista. Taljićeva pobjednička priča “Sarajevski Marlboro kao životni naslov“, osvojila je najviše bodova.

taljic 1

Drugo mjesto pripalo je Osmanu Haliloviću za priču „Bajraktar“, a treće Aziru Šabići za priču „Džamija u kojoj od petka do petka klanjaju ptice“.

– Kalesija postaje fenomen u kulturi Bošnjaka. Osim tradicionalne manifestacije „Ikre“, ovdje zaživljava i jak leterarni natječaj pod naslovom „Zavičajna priča“, u organizaciji Gradske biblioteke. S obzirom na to da je Kalesija i moj uži zavičaj te mom rodnom gradu Vlasenici najbliža slobodna, neokupirana teritorija Bosne i Hercegovine, ova nagrada mi je i najdrže priznanje, kazao je Isnam Taljić.

pobjednici 1

Isnam Taljić je dobitnik brojnih književnih nagrada. Tri puta je dobijao nagradu za kratku priču „Zija Dizdarević“, dva puta u bivšoj Jugoslaviji i jednom u poslijeratnom periodu. Objavio je 40 knjiga i jedan je od najprevođenijih bh. pisaca.

ziri

Mehmed Hodžić, direktor Gradske biblioteke, zadovoljan je načinom na koji je realiziran ovaj natječaj.

– Pristiglo je 40-ak priča iz cijele BiH i iz nozemstva. Na natječaju su učestvovali i afirmisani, poznati bh. književnici. Zadovoljni smo kvalitetom pristiglih priča i žao mi je što više njih nismo mogli nagraditi, kazao je Mehmed Hodžić, koji je dodijelio i specijalna prizanja autorima Adnanu Spahiću, Hasanu Palošu, Rami Abidović, Sabini Omerović, Mihneti Pehratović i Senadu Dediću.

enver

Najavio je i da će do oktobra biti objavljena zajednička zbirka priča, u kojoj će biti 15-ak najboljih priča sa dva održana literarna natječaja „Zavičajna priča“.

halifa

azir mihneta ramo

 

About redakcija novina

Scroll To Top