Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Na današnji dan prije 24 godine oslobođena je Kalesija: Grad osbođen bez ijednog poginulog

Na današnji dan prije 24 godine oslobođena je Kalesija: Grad osbođen bez ijednog poginulog

Na današnji dan, 23. maja 1992. godine, nakon 12-todnevne okupacije, oslobođena je Kalesija. U Kalesiji su prvi ušli borci Prnjavorske čete, predvođeni Ibrom Huremovićem, dobitnikom priznanja „Zlatni ljiljan“.

prnjavorska

– Prnjavorska četa je sa na položaju na Bijeljevcu u 17.00 sati prešla u opšti napad. Jaka kiša, koja je onemogućila vidljivost s Visa gdje su bili četnici, olakšala nam je izlazak iz korita Bijeljevca i prelazak čistinom do prvih živica i šume. U isto vrijeme u cilju vatrene podrške borcima novoizgrađenim putem iz Čanića prema Prnjavoru krenuo je “tamić” koji je neustrašivo vozio Ibrahim Huremović. Napad je otpočela grupa u kojoj su bili Mehmedalija Kaletović u pratnji Zijada i Dževada Huremovića. Kaletović granatom iz ručnog bacača direktno pogađa mitraljesko gnijezdo na kući Nijaza Bukvarevića, a istovremeno grupa u kojoj su bili Seid Gazibegović, Hazim Mujkić, Ibrahim Heljić i Nedžib Tubić privlače se toj kući, utrčavaju i zauzimaju je. Bio je to dovoljan znak da kompletna Prnjavorska četa frontalno krene u napad, priča Ibro Hurmeović o početku akcije oslobađanja kalesijskog naselja Prnjavor i centra Kalesije.

kal

Četnici iza sebe ostavili trojicu mrtvih

 

Kaže da je nakon probijanja agresorske linije među njihovom vojskom nastala  panika i opća bježanija.

– Oko 19.00 sati naše jedinice su već zauzele novu liniju. Prilikom uspostavljanja linije na borce kod UNIS TOK-a i do pruge iz pravca Vukovine neprestano je pucao broving sve do prvog mraka. U oslobađanju Prnjavora i Kalesije nismo imali poginulih, dok su lakše ranjeni Hazim Mujkić i Suad Mehanović.  Četnici su iza sebe ostavili trojicu mrtvih, pet automatskih pušaka, jedan PA snajper i RUP 12, a nekoliko ranjenih su izvukli, kazuje Ibro Huremović.

kal2

Na taj način Kalesija je 23. maja 1992. godine postala prvi oslobođeni grad u BiH. Ovaj datum se i obilježava kao Dan općine Kalesija. Tim povodom, danas, će se u Kalesiji održati svečana sjednica Općinskog vijeća Kalesija, na kojoj će se dodijeliti najviša općinska priznanja. Proteklih dana u pobodu Dana općine organiziran je i niz kulturnih i sportsih manifestacija.

kal1

About redakcija novina

Scroll To Top