Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Načelnik Rasim Omerović dobio podršku; nepravilnosti prilikom potpisivanja peticije

Načelnik Rasim Omerović dobio podršku; nepravilnosti prilikom potpisivanja peticije

Na jučer održanoj 17. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Kalesija na dnevnom redu je bila i Inicijativa za opoziv općinskog načelnika Rasima Omerovića, ali nije dobila potrebnu većinu. Nakon što je prikupilo više od 3 hiljade potpisa, ovu inicijativu je podnijelo neformalno udruženje građana „Kalesijsko proljeće“, koje je bilo na čelu februarskih protesta u Kalesiji. Od 25 vijećnika, za opoziv je glasalo samo pet vijećnika SDP-a i Kasim Selimović, vijećnik iz stranke Sanaga ekonomskog pokreta. Uz vijećnike iz SDA, protiv ove inicijative bili su i vijećnici iz S BiH, BPS, Lijanovica, SBB-a i A SDA.

vijece

Tokom diskusije bilo je žučnih polemika između vijećnika SDA i SDP-a. SDP-ovci Amir Barčić, Muhamed Osmanović i Haso Ćorsuljić su načelnika optuživali za netransparentan rad i nepotizam. Fetah Hujdur (SDA) je rekao da će se na jednoj od narednih sjednica poimenke pričati i o zapošljavanju SDP-ovca. Načelnik Rasim Omerović (SDA), kojem je ovo treći mandat, je u svoju odbranu iznio podatak da su svih ovih deset godina ključni dokumenti, koje svjedoče o njegovom radu: odluke o budžetu, izvještaji o radu načelnika i izvještaji o izvršenju budžeta, najčešće usvajani jednoglasnom odlukom, i glasovima vijećnika SDP-a.

 

Lagali građanima da se potpisuju za izgradnju vodovoda

 

Iznio je i podatak da je bilo niz nepravilnosti na listi potpisnika peticije. Tako je naveo da je bilo osoba sa pogrešnim JMBG, osoba koje su se dva ili više puta potpisale, 71 osoba sa nepostojećim JMBG, 63 osobe koje ne postoje, osoba koje se ne nalaze na biračkom spisku, maloljetnih osoba… Naveo je i da su građani varani tako što im nije govoreno da s epotpisuju za smjenu načelnika, već su im govorili, kao, naprimjer, u Babjićima, da se prikupljaju potpisi za izgradnju vodovoda u njihovom mjestu. Spomenuo je načelnik Omerović i da su neki privrednici vršili pritisak na svoje radnike da potpišu peticiju, te da su davali otkaz onima koji to nisu htjeli učiniti.

Zatražio je da organi gonjenja ispitaju sve ove nepravilnosti i da se, ako se utvrde, procesuiraju podnosioci peticije i oni koji su radili nezakonite stvari. Ovaj zaključak je jednoglasno usvojen.

Vijećici na jučerašnjoj sjednici usvojili Odluku o osnivanju MZ Zukići. Također, razmatrali su i Informaciju o poplavama i klizištima na području općine Kalesija, u kojoj je, između ostalog navedeno, da je iz svojih domova evakuisano čak 1058 osoba.

About redakcija novina

Scroll To Top