Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Nermin Mešić položio zakletvu, dodijeljena 34 placa

Nermin Mešić položio zakletvu, dodijeljena 34 placa

Općinsko vijeće Kalesija je na današnjoj 26.redovnoj sjednici usvojilo 34 Odluke koje se odnose na dodjelu placeva za gradnju stambenih objekata osobama čija je imovina uništena tokom prologodišnjih klizišta.vijeceStambeni objekti će se graditi u Jeginovom Lugu, Raincima Gornjim, kod sportskog aerodroma i u Memićima. Prema riječima načelnika općine Kalesija, Nedžada Džafića devet osoba nije prihvatilo ponuđene lokacije , zbog udaljenosti Doma zdravlja, škole i pošte od ponuđenih lokacija. Džafić je istakao da će se sa osobama, koje nisu prihvatile ponuđene lokacije, nastaviti razgovor kako bi se pronašlo odgovarajuće rješenje, koje bi zadovoljilo obje strane.

 

Odluka o javnom redu i miru

 

Vijećnici su podržali i  Odluku o javnom redu i miru i Odluku o izmjenama i dopunama Programa gospodarenja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države na području općine Kalesija. Ovo je prvi put da je na području kalesijske općine donesena Odluka o javnom redu i miru, koja se odnosi na pravila i norme ponašanja građana i pravnil lica, ali i kaznene odredbe u slučaju nepoštivanja ove Odluke.

Nakon dugotrajne rasprave po pitanju oslobađanja plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, Kolegij Općinskog vijeća je usvojio zaključak da se formira radna grupa koja će posjetiti ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u Vladi TK-a kako bi se dogovorio model i način na koji bi se pomoglo poljoprivrednicima. Naime, Općinsko vijeće je na prethodnoj sjednici donijelo zaljučak da se poljoprivredni proizvođači iz Kalesija oslobode plaćanja zakupa, ali je Udruženje poljoprivrednika, zbog proceduralnih razloga, tražilo da se umjesto zaključka donese Odluka o oslobađanju plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta. Međutim, općinski pravobranilac je upozorio da bi takva Odluka bila protuzakonita, zbog čega je odlučeno da se ova Odluka ne uvrsti u dnevni red današnje sjednice, a da se formira radna grupa za razgovor sa resornim kantonalnim ministrom, u cilju pronalaska najboljeg rješenja.

 

Klub za bolju Kalesiju

 
Na početku sjednice zakletvu je položio Nermin Mešić (SDA), koji je postao vijećnik umjesto Nedžada Džafića, koji je izabran za načelnika općine.

mesic

Ova sjednica je i ozvaničila podjele u kalesijskoj SDA. Naime, četiri vijećnika ove stranke: Mujo Mujkić, Mujo Mešanović, Nihad Hamzić i Sena Musić su obavijestili predsjedavajućeg Općinskog Vijeća Kalesija Esada Čanića da će ubuduće djelovati kao samostalni vijećinici u okviru Kluba za bolju Kalesiju. Predsjednik novog kluba je Mujo Mujkić, a zamjenik Mujo Mešanović. Od predsjedavajućeg su tražili i da im se obezbijedi prostorija za rad i pripadajuća finansijska sredstva.

samostalni

About redakcija novina

Scroll To Top