Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Održana hatmenska svečanost u džematu Prnjavor: 18 žena završilo Hatmu

Održana hatmenska svečanost u džematu Prnjavor: 18 žena završilo Hatmu

Osamnaest žena završilo je Hatmu jučer na hatmenskoj svečanosti koja se održala u džematu Prnjavor. Ovaj dan je bio poseban, kako za žene koje su predala hatmu, tako i za njihove članove porodice.

HATMA 1006

Muamera Smajlović, profesorica islamske vjeronauke, za našu televiziju kazala je kako su žene ovog džemata dugo vremena govorile o potrebi da se organizuju i nauče arapsko pismo, što su na kraju i učinile. Jučer su sa srećom na licima završile hatmu, što je na prigodan i svečan način obilježeno.

-“Do sastajanja ženskog dijela je došlo i poteklo od samog džemata Prnjavor odnosno efendije, na inicijativu ženskog dijela džemata. One su dugo vremena razmišljale o tome da organizuju kurs arapskog pisma, gdje bi žene koje imaju obaveze ipak u nekim svojim kasnijim godinama mogle da nauče to arapsko pismo. Kada me efendija pitao da li bi prihvatila to, prihvatila sam bez obzira na moje obaveze. Na prvom sastanku je došlo trideset žena, kako su dani prolazili jedna po jedna je odustajala, 18 žena je ostalo da završe arapsko pismo”, kazala je Smajlović za NTV.

Ponosan je bio i Muharem ef. Mešanović –Vahidin, dugogodišnji imam u džematu Prnjavor.

-“Svim našim učesnicama želimo puno uspjeha i zdravlja, da sve ono što su naučile i ne zaborave. Nikada nije kasno da se nešto novo nauči i da se završi Hatma”, kazao je ef. Mešanović.

U nastavku pogledajte fotografije koje smo za Vas pripremili:

About redakcija novina

Scroll To Top