Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Održana promocija romana “Kolanje krvi” i projekcija filma “Kušlat- džamija u kojoj od petka do petka klanjaju ptice”

Održana promocija romana “Kolanje krvi” i projekcija filma “Kušlat- džamija u kojoj od petka do petka klanjaju ptice”

U organizaciji JU Gradske biblioteka Kalesija i JU BKC “Alija Izetbegović”, sinoć je sa početkom u 17,00 sati održana promocija romana “Kolanje Krvi” autora Azira Šabića. Održana je također i projekcija filma “Kušlat- džamija u kojoj od petka do petka klanjaju dženetske ptice” u režiji Sulejmana Muratovića.

Azir Sabic

Promocija i projekcija filma održana je u sali JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija.

Roman „Kolanje krvi“ Azira Šabića je četvrta knjiga ovog podrinjskog pisca sa kalesijskom adresom stanovanja. Osim autora, o romanu je govorio i Osman Halilović, te Fajko Kadrić.

Film „Kušlat – džamija u kojoj od petka do petka klanjaju ptice“ rađen je upravo prema uvodnoj priči Šabićevog romana „Kolanje krvi“. Scenarij su napisali Muhamed Berbić i Fajko Kadrić.

Azir Sabic

Irfan Kasumović tumači lik Adila, glavnog junaka ove priče, a osim njega u filmu se pojavljuju Mirza Mušija i Elmir Krivalić. Kao statisti pojavljuju se i statisti u ulogama osmanskih vojnika, graditelja džamije i derviša.

Filmom dominira vrhunska fotografija i sjajna muzika, koju potpisuje Armin Muzaferija.

Azir Sabic

About redakcija novina

Scroll To Top