Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Prilika za osnovce i srednjoškolce: EKOLOŠKI NATJEČAJ: LITERARNI ILI LIKOVNI RAD o temi ”Šta znamo o kulturnoj i prirodnoj baštini na području Kalesije i Majevice”    

Prilika za osnovce i srednjoškolce: EKOLOŠKI NATJEČAJ: LITERARNI ILI LIKOVNI RAD o temi ”Šta znamo o kulturnoj i prirodnoj baštini na području Kalesije i Majevice”    

Povodom manifestacije ”Dani kulturne i prirodne baštine općine Kalesija”, Ekološko udruženje građana „EKO – ZELENI“ Kalesija, u saradnji sa JU Gradska biblioteka Kalesija i JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, raspisuje ekološki natječaj (literarni ili likovni rad) za učenike osnovnih i srednjih škola općine Kalesija na temu ”Kulturna i prirodna baština Kalesije i Majevice”.

atikdzamija

 Ciljevi natječaja su: podsticanje interesovanja kod mladih za razvoj ekološke svijesti i očuvanje vrijednosti prirode, odnosno kulturno-historijskog nasljeđa na području Kalesije i  majevičkog kraja.

Učešće: Učenici osnovnih i srednjih škola mogu predati rad u matičnoj školi, a tri (3) najbolja rada koja odabere školska komisija, škola će da dostavi u kovertama u Gradsku biblioteku Kalesija, svaki rad zasebno, ili na e-mail bibliotekakalesija@gmail.com. Učenik može predati i likovni i literarni rad.

Pjesavica-8-600x350

Područje Kalesije i život u podmajevičkom prostoru ima važnu kulturnu i prirodnu baštinu.Tu su: nekropole stećaka, Pašin put, vjerski objekti, mostovi, stare kuće, kupatila/hamami, tradicionalna jela, visovi, izvorišta voda, bosansko cvijeće i voće, izvorna muzike, pjesme (sevdalinka), razni predmeti i alati, jezik naroda, spomenici, šadrvani, građevinski objekti, krajolici, ćuprije… Sve ovo može biti jedan od motiva učeničkih likovnih ili literarnih radova (pjesma, priča, crtica, esej, putopisna reportaža). Rok za dostavljanje radova jeste 25. maj 2016. godine, do 16 sati.

kiseljak

Žiri će ocijeniti odabrane radove iz škola i najuspješnijim učenicima dodijeliti vrijedne nagrade i priznanja na manifestaciji koja će biti odražana 27. maja 2016, u 15,00 sati, u sali BKC-a. Škole će dobiti potvrdu o učešću i zahvalnicu za doprinos i razvoj kulturnog i prirodnog nasljeđa naše općine. Ovaj program podržava Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Prirodna baština  čini važan dio kulture koji obuhvaća ruralni i prirodni okoliš s pripadajućom florom i faunom što se u znanosti naziva bioraznolikost. Ovakva vrsta lokacija sa zaštićenom baštinom često služi kao važna komponenta u turističkoj industriji neke zemlje koja privlači mnogo domaćih i stranih posjetitelja.

stecak

 Kulturna baština (“nacionalna baština” ili samo “baština”), naslijeđe fizičkih artefakata i nematerijalnih atributa neke grupe ili društva koje čini ostavštinu prošlih generacija, te se brižno čuva u sadašnjosti kako bi bilo ostavljeno u naslijeđe za dobrobit budućim generacijama. Često se međutim događa da sljedeća generacija odbaci ono što je prethodna generacija smatrala kulturnom baštinom, pa ponovo oživljavanje baštine uslijedi tek nakon smjene još jedne generacije.

 

About redakcija novina

Scroll To Top